Generalni štrajk u ''Unisu''

Obećane dvije plate do petka nisu dočekali pa su od danas u generalnom štrajku. Radnike ''Unisa'' poslodavac opet moli da se strpe do petka.

Do tada bi uvjeravaju, skuckali za januarsku, a do kraja mjeseca i za fenruarsku platu. Radnici priželjkuju stečaj, jer su se obečanja naslušali.

“Kamo sreće da nisam vjerovao i prije dvije godine na istu foru i nas lažu. Uvijek prosipaju jedno isto od petka do petka, petaka nikad nije nestalo“, rekao je radnik ''Unisa'' Velemir Radić.

“Mi smo radili tri mjeseca bilo je trake nešto, to je sve sad stalo, radnici su da se fabrika očuva, da nastavi sa radom međutim sada su vidjeli da je ovo kraj i da nema izlaza“, rekao je predsjednik štrajkačkog odbora ''Unisa'' Branko Rauković.

Sve oči su uprte u sutrašnje ročište u dobojskom privrednom sudu. Povjerioci treba da se izjasne, nastavlja li se restrukturiranje započeto prošlog septembra ili idu u stečaj.

“U stečajnom postupku gube svi, i povjerioci i radnici i Unis, mi smo mišljenja da stečaj nije rješenje, u saradnji sa revizorskom kućom ''Deloit'' mi smo napravili plan poravnanja, restruktuiranja koji je realan”, rekao je član uprave ''Unisa'' Dragan Adžić.

Radnici su sumnjičavi pa potpise podrške za plan povlače, a sa novim spiskom sutra će u Sud. Od septembra do januara stizao je repromaterijal, ono što su proizveli uspjeli su da prodaju i isplaćuju plate. Dobavljači materjala potom su obustavili isporuku čekajući ishod ročišta, jer žele da znaju na čemu su. (ATV)

Tagovi: