''Unis'' i dalje na aparatima

Za potvrdu plana finansijskog i operativnog restrukturiranja Fabrike cijevi "Unis" iz Dervente juče je glasalo više od 25 odsto njenih povjerilaca.

Time je ispunjen jedan od dva uslova, a da bi plan definitivno zaživio neophodno je da ukupna potraživanja te grupe povjerilaca budu veća od onih koji se protive tom modelu za rješavanje krize u nekadašnjem derventskom gigantu.

Povjerenik u "Unisu" Radomir Jokić rekao da je za potvrdu plana na ročištu u Okružnom privrednom sudu u Doboju glasalo 336, a da je protiv bilo 538 povjerilaca.

On ističe da se ovaj broj ne poklapa sa ukupnim brojem povjerilaca, jer sud nije uvažio glasove onih čija su potraživanja osporena.

- Biće utvrđeno da li je ispunjen i drugi uslov za potvrdu plana, odnosno da li su potraživanja povjerilaca koji su glasali za plan veća od potraživanja onih koji su protiv - pojasnio je Jokić.

On je dodao da bez obzira na odluku suda, koja će biti poznata najkasnije do kraja aprila, nije optimističan kada je riječ o sprovođenju ovog plana.

- Plan restrukturiranja preduzeća je teško sprovodiv i nerealan je jer nema nijedne garancije za njegovo sprovođenje. Riječ je o planu po kome je predviđeno da u relativno kratkom roku budu namirena potraživanja čiji je iznos i do deset puta veći od vrijednosti imovine. To ne daje nimalo optimizma za njegovo sprovođenje - rekao je Jokić.

Utvrđena potraživanja povjerilaca "Unisa" iznose oko 493 miliona KM.

Radnici "Unisa" s nestrpljenjem su iščekivali rasplet situacije u vezi sa restrukturiranjem, a s obzirom da se taj proces odužio ponovo je kulminiralo njihovo nezadovoljstvo, pa ih je više od 200 stupilo u štrajk.

- Radnici od uprave preduzeća traže da im u što skorijem roku isplati plate za januar i februar ove godine kako bi prekinuli štrajk - rekao je Jokić i dodao da je više od 100 povjerilaca iz radničkih redova juče povuklo saglasnost za potvrdu plana restrukturiranja preduzeća.

Član Upravnog odbora "Unisa" Dragan Adžić rekao je u ponedjeljak da očekuje da će januarska plata biti isplaćena do kraja sedmice, a februarska do kraja mjeseca.

Okružni privredni sud u Doboju pokrenuo je postupak restrukturisanja "Unisa" u septembru prošle godine jer ova fabrika godinama posluje u minusu. Rješenje o otvaranju postupka restrukturiranja doneseno je na prijedlog povjerioca RTC "Luka Šamac" čiji je vlasnik "Balkan stil" u čijem je vlasništvu i "Unis".

Plate

Radomir Jokić je kazao da "Unis" radnicima iz perioda prije pokretanja postupka restrukturiranja za plate duguje nešto manje od četiri miliona KM.

- Nakon pokretanja postupka restrukturiranja, radnicima duguju plate za januar, februar i mart ove godine - rekao je Jokić.

Tagovi: