Evita iz Dervente: Dvanaestogodišnja djevojčica dobitnik više priznanja i nagrada (FOTO)

Dvanaestogodišnja Evita Bojkovac iz Dervente dobitnik je više priznanja i nagrada na konkursima za likovno stvaralaštvo - imala je više samostalnih izložbi, poput onih u Derventi i Tuzli. 

Evita je rođena 2005. godine, učenica je Osnovne škole ''19. april'', a, osim što piše pjesme, pohađa i osnovnu muzičku školu, odsjek klavir. 

Prošle godine promovisala je i svoju prvu zbirku pjesama pod nazivom "Leptirova čajanka", koja se sastoji iz pet ciklusa, za koje je uradila i zanimljive ilustracije.

 

Promocija je održana u Banskom dvoru u Banjaluci i na Beogradskom sajmu knjiga na izložbenom štandu Predstavništva Republike Srpske. 

"Pjesmama i crtežima uljepšavam svijet koji me okružuje. Pišem i priče, a volim da radim akvarele i portrete", kaže Evita za Srnu. 

Veliku podršku dobija od roditelja, ali i od školskih drugara i nastavnika. 

Ona je u martu učestvovala na 15. Susretima pjesnika "Noć boema", u organizaciji Književnog kluba "Miroslav Mika Antić" iz Inđije, i to kao najmlađi učesnik manifestacije i zastupljeni pjesnik u zborniku. 



NJene pjesme ove godine objavljene su u Zborniku književnog stvaralaštva mladih Republike Srpske /2/ i Zborniku književnog stvaralaštva mladih Srbije i dijaspore /7/, koje izdaje Kulturno-izdavački centar "Srpska kuća" Požarevac, a priređivač je Bratislav Golić. 

Pjesma "Grad u noći" objavljena je prva u Zborniku književnog stvaralaštva mladih Republike Srpske, dok je u drugom zborniku zastupljena sa pjesmom 
"Jesen i zlatna šuma" u posebnoj cjelini "Djeca dijaspore". 

Profesor Ostoja Đukić, koji je recenzent zbirke pjesama "Leptirova čajanka", smatra da su njene pjesme "hod stazama mladalačke radosti i da ih odlikuje jednostavnost, neposrednost i čistoća". 

Evita je odnedavno član Srpskog književnog kluba "Vihor" iz Dervente

Tagovi: