TOP dužan 18 miliona KM

Potraživanja povjerilaca Tvornice opekarskih proizvoda (TOP) iz Banjaluke iznose 18,23 miliona maraka.

Konačan spisak povjerilaca i iznos njihovih potraživanja utvrdio je Okružni privredni sud u Banjaluci koji je dao i zeleno svjetlo za proces restrukturiranja ovog preduzeća koji bi ovo preduzeće trebalo da podigne na noge.

Najveći iznos novca od TOP-a potražuju razlučni povjerioci Rajfajzen banka Sarajevo 15,66 miliona i Nova banka Banjaluka 212.528 maraka.

Među ostalim kategorijama povjerilaca najveći iznos potražuje "Elektrokrajina" Banjaluka - 249.070 maraka. TOP duguje Gradu Banjaluka 101.923, firmama "Hadžirić Dado" Kotor Varoš 55.646, "Niskogradnja Marjanović" Prijedor 52.775, "Peplast" Odžak 27.000 i "Medeks-prom" Šipovo 23.422 marke, dok su neplaćeni računi banjalučkog "Vodovoda" dostigli 13.743 marke.

U sudskom rješenju navedeni su i rokovi izmirenja duga prema povjeriocima u ratama. Predstavnici TOP-a dužni su da redovno obavještavaju povjerioce o namirenju duga sve dok ne isplate i posljednju marku dugovanja.

Povjerenik Aleksa Nježić rekao je da će dug prema stečajnim povjeriocima biti izmiren u osam rata, dok će razlučni povjerioci biti namireni prodajom imovine preduzeća.

- Dug prema razlučnim povjeriocima biće izmiren tek nakon ispunjenja svih obaveza prema stečajnim povjeriocima  - kazao je Nježić i dodao da ovo preduzeće trenutno radi, ali da ima poteškoća u poslovanju i da bi prodajom moglo opstati.

Za plan restrukturiranja TOP-a glasalo je 87,50 odsto povjerilaca, a protiv 12,50 odsto. Zahtjev za restrukturiranje TOP-a podnesen je početkom novembra prošle godine. Cilj finansijskog i operativnog restrukturiranja je zaključivanje sporazuma sa povjeriocima o načinu namirenja njihovih potraživanja da bi firma izbjegla stečaj i postala likvidna.

TOP je privatizovan 2004. godine, a posjeduje dugu tradiciju proizvodnje opekarskih proizvoda zastupljenih u stanogradnji  i drugim građevinskim objektima. (GLAS)

Tagovi: