Pogledajte: Srndać zalutao u centar Srpca

Nakon što je prije pola godine centrom Srpca prošetao jelen, juče je u centru grada uočen i srndać starosti od dvije do tri godine.

Srndać je viđen kod stambenih zgrada u blizini ulice 11. novembra, a uslikao ga je  sugrađanin Danijel Pejaković. Saznaje se da je srndać došao iz pravca šume u blizini nekadašnje fabrike Itris, gdje se ubrzo i vratio.

Zanimljiva slučajnost je da se srndać prethodno prošetao parkingom ispred zgrade u kojoj živi predsjednik Lovačkog udruženja „Srna“ Srbac, Goran Savanović, kao i predsjednik skupštine ovog udruženja Goran Tatić.

Savanović kaže da nije slučajnost što je ova životinja zalutala u najuže gradsko jezgro, jer je u poslednje vrijeme popravljeno stanje divljači u našoj opštini, tako da je ima u znatno većem broju i u obližnjim šumama.

„U zadnjih godinu dana itekako su vidljivi pozitivni rezultati rada novog rukovodstva, a povećano stanje divljači je samo jedan od primjera dobrog gazdovanja u proteklom periodu. Nedavno smo na području cijele opštine organizovali i brojne akcije uništavanja štetočina, prije svega lisica i šakala, a uveli smo i više reda u disciplini lovaca koji izlaze na lovište i sprječavanju krivolova“, istakao je Savanović.

Sličan primjer lutanja divljači u Srpcu dogodio se u oktobru prošle godine kada se užim gradskim jezgrom prošetao jelen sa velikim rogovima na kojima je bilo sedam parožaka, a koga je uslikao Srpčanin Duško Suvajac.

Jelen se kretao raskrsnicom koja se nalazi na putu prema Sitnešima, a zatim skrenuo u ulicu Mome Vidovića pored ugostiteljskog objekta “Milošev konak”, a potom u u ulicu 29. novembra i otišao prema Domu zdravlja.

Savanović je pojasnio da se i ranije dešavalo da poneki jelen iz šuma Slavonije prepliva Savu u Bajincima i Кaocima, gdje obala nije visoka.

„Ima nekoliko razloga zbog kojih se mogao pojaviti u našem kraju. Prvi je zbog hrane koja se nalazi u nebranjenim kukuruznim poljima, što je manje vjerovatno jer hrane ima i u njihovom prirodnom staništu. Mogući razlog je sezona parenja koja je u toku, pa se najjači mužjaci bore za košutu i onaj ko izgubi bitku bude proganjan, pa je prinuđen čak i da prepliva Savu“, istakao je Savanović. (srbac.rs)

Tagovi: