Nove kuće u Doboju, Modriči, Brodu i Derventi

U okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja na području BiH Hrvatima će biti obnovljene 603 stambene jedinice, od čega 364 u Republici Srpskoj, istakao je ministar za izbjeglice i raseljena lica Srpske Davor Čordaš u razgovoru sa potpredsjednikom Republike Srpske Josipom Jerkovićem.

Čordaš je naveo da je projekat uspješno počeo u Derventi i Brodu, a kada je riječ o Hrvatima, stambene jedinice biće rađene i u Prijedoru, Banjaluci, Gradišci, Kotor Varošu, Tesliću, Doboju, Modriči, Novom Gradu, Šamcu, Berkovićima, Stanarima, Prnjavoru, Vukosavlju, Pelagićevu i Laktašima. 

On je naglasio da resorno ministarstvo, osim Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, realizuje i Projekat rekonstrukcije stambenog fonda /SAF/ i Projekat rekonstrukcije stambenog fonda /OPEC/. 

Čordaš je istakao da je realizacija druge faze OPEC-a u završnoj fazi i dodao da ga posebno raduje što se konačno, na terenu, počelo sa realizacijom SAF-a, na koji se čekalo dvije godine. 

U okviru projekta SAF za Hrvate će biti izgrađeno 39 stambenih jedinica u Banjaluci, Brodu, Derventi, Pelagićevu, Kotor Varošu, Šamcu i Laktašima, saopšteno je iz Ministarstva. 

Čordaš je rekao da je uvođenje izvođača u radove na izgradnji šest stambenih jedinica u Derventi zakazano za sutra, a ukupna vrijednost radova iznosi 220.000 KM. 

On je dodao da su zaključeni ugovori i sa izvođačima radova za Brod, Kotor Varoš i Pelagićevo, te da se uskoro očekuje početak radova i u ovim opštinama. 

Čordaš je podsjetio da će i u okviru Projekta OPEC biti izgrađeno dodatnih deset stambenih jedinica za Hrvate na prostoru Republike Srpske i to u Banjaluci, Derventi i Doboju po dvije, a u Brodu, Novom Gradu, Pelagićevu i Prijedoru po jedna. 

Jerković smatra da će realizacijom ovih projekata biti znatno unaprijeđen položaj hrvatskih povratnika, te da će i u narednom periodu biti nastavljena odlična saradnja sa Ministarstvom za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske. 

On je istakao da se samo zajedničkim djelovanjem i saradnjom mogu postići bolji rezultati i obezbijediti uslovi za održivi povratak Hrvata.

Tagovi: