Služen pomen stradalim Srbima sa područja Doboja, Dervente, Modriče i Vukosavlja (FOTO)

Manifestacija ''Dani Lipe na Vučijaku'', koja je organizovana kao znak sjećanja na Srbe poginule u proteklom ratu sa područja opština Brod, Doboj, Derventa, Modriča i Vukosavlje, završena je danas kod crkve Svetog Jovana Vladimira na Lipi.

U jutrošnjem maršu "Putevima prvog progona Srba u BiH" učestvovalo je oko 200 građana, a na Lipu su stigli i maratonci i biciklisti. 



U crkvi na Lipi služen je pomen svim stradalim Srbima sa područja Broda, Doboja, Dervente i Modriče, a potom su na spomen-obilježju položeni vijenci, te je priređen nastup kulturno-umjetničkih društava. 

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić rekao je da su se Brođani odlučili da maršom u dužini od 10 kilometara, kao i maratonom i biciklijadom na trasi od 28 kilometara simbolizuju put povlačenja srpskog stanovništva sa ovog područja do Lipe. 

"Ovo je značajan dan za našu opštinu, Lipa je simbol progona Srba, ali i velikog otpora. To je posljednja tačka gdje su Brođani pružili otpor agresoru", rekao je Jovičić. 

Predsjednik Boračke organizacije opštine Brod Zoran Vidić istakao je da se srpsko stanovništvo 1992. godine, kada je protjerano sa područja opštine Brod, skrasilo u Semberiji. 

"Napominjem da je kompletno stanovništvo Broda protjerano te 1992. godine, nažalost tada je bilo i žrtava“, dodao je Vidić, istakavši da Brođani nikada ne smiju zaboraviti šta se tada dogodilo. 

Milan Borojeveć, otac poginulog borca koji je stradao na Lipi, kaže da su upravo putem kojim je sada hodao pobjegli u koloni. 



"Bježali smo na sve načine, s konjima, u kamionima, s traktorima, Bog samo zna kako smo uspjeli", rekao je Borojević. 

Manifestaciju "Dani Lipe na Vučijaku", koja je počela juče, organizovala je Boračka organizacija opštine Brod u saradnji sa opštinom Brod s ciljem njegovanja i sjećanja na borbe vođene 1992. godine kada je spriječeno dalje cijepanje Republike Srpske i omogućen nastavak proboja "Koridora života".

Tagovi: