4 prijave ''protiv'' Plavog kita

Na ruci učenika Osnovne škole ''Podrinje'' u Mihatovićima, kod Tuzle, primijećena je urezotina koja podsjeća na kita, a da su se upustili u igranje opasne igre ''Plavi kit'' uočeno je kod još dva učenika iz Sarajeva i jednog iz bijeljinske regije.

Tako je i u BiH zavladala panika kod roditelja i nastavnika zbog strašne igre, zbog koje je oko 130 mladih širom svijeta izvršilo samoubistvo.

"Policijska stanica je u 10.50 zaprimila prijavu od pedagoga škole u Mihatovićima, kod Tuzle, da jedan đak šestog razreda na ruci ima urezano nešto što liči na ribu", potvrdio je za "Nezavisne" Izudin Šarić, portparol MUP-a TK.

Kako kaže, policija je odmah razgovarala sa dječakom, koji je priznao da je 19. maja počeo igrati igricu "Plavi kit" i da je za urezivanje koristio šestar.

Kako saznajemo, majka je dječaku još prije njegovog uključivanja u igricu oduzela svu elektronsku opremu, što ukazuje na to da je igricu igrao negdje drugo, najvjerovatnije kod drugova, koji takođe mogu biti u opasnosti.

"Nezavisne" su prozvale školu koju dječak pohađa kako bi uzeli komentar u vezi s ovim slučajem, ali osoba koja se telefonski predstavila kao direktorica tvrdila nam je da se radi o dezinformaciji.

"To je dezinformacija, u školi se ništa nije desilo. Škola se nalazi u izbjegličkom kampu i nema ni kompjuter", rekla je direktorica, koja nam nije saopštila ni svoje ime. Prvi slučaj ove opasne igrice u BiH prijavljen je MUP-u Kantona Sarajevo iz jedne sarajevske osnovne škole. Slučaj je, zanimljivo, i tada primijetio prosvjetni radnik, to jest učiteljica, a ne roditelji.

Od Ministarstva je zatraženo da se izda upozorenje svim osnovnim i srednjim školama u kantonu o opasnosti igrice. Treći slučaj je takođe otkriven u Sarajevu, a u pitanju je jedna srednjoškolka.

"Mi smo zaprimili prijavu o učenici drugog razreda srednje škole. To smo poslali Federalnom MUP-u, koji u svojim okvirima ima odjeljenje sajber kriminal", kazao je Vedran Mulabdić, ministar MUP-a KS. Takođe, saznajemo i da je dječak s područja koje pokriva Policijska uprava Bijeljina instalirao aplikaciju "Plavi kit".

Policijski službenici Policijske uprave Bijeljina su nakon saznanja i prijave otkrili da je dječak samo instalirao igricu, te je nije pokušavao igrati.

Iz policije su apelovali na roditelje da ukoliko primijete bilo šta u vezi s ovom igricom - da odmah prijave nadležnima.

Od djece se u igri "Plavi kit" traži da izvršavaju svakodnevne zadatke koje pred njih postave. Prvi zadaci su relativno bezopasni, poput crtanja plavog kita na ruci, a kasnije uključuju samoranjavanje, dok je posljednji zadatak fatalan - počiniti samoubistvo.

Kobni zadaci "Plavi kit" je kobni onlajn izazov. Igra se mrežama (najčešće joj se pristupa na popularnoj ruskoj društvenoj stranici VKontakte), dijeli pod oznakama (hashtagovima) kao što su "plavi kit", "more kitova", "u igri sam", "probudi me u 4.20", "F58" i drugi.

Nakon slanja neke od oznaka administratori koji su, kako ruski obavještajci tvrde, odrasli ljudi se javljaju i pitaju: "Da li si siguran, jer nazad nema".

Ako bi tu odgovor bio pozitivan, korisnik bi dobio link i uputstvo kako igrati i koji su mu naredni koraci. Prvi zadaci su ustajanje u pola noći, gledanje horor filmova, nakon čega slijedi površinsko urezivanje simbola "F58" ili "Plavog kita" po rukama.

Nakon ispunjenja zadatka i slanja fotografije kao dokaza, zahtjevi administratora se povećavaju. Igra se sastoji od ukupno 50 zadataka raspoređenih na 50 dana... Do zadnjeg zadatka - samoubistva. Zadaci u igri su takvi da djecu dovedu u stanje bespomoćnosti, a čitava priča je građena na dječjem strahu da ukoliko ne ispune sve zadatke, pa na kraju i samoubistvo, administratori će im ubiti roditelje, a onda doći i po njih.

(NEZAVISNE)

Tagovi: