Služena večernja molitva u Derventi

U Srpskoj Varoši u opštini Derventa služena je večernja molitva na temeljima stare crkve Pokrova Presvete Bogorodice koja je minirana u proteklom ratu, na Spasovdan 1992. godine.

"Okupljanjem na temeljima stare crkve i molitvom odužujemo se precima koji su nas zadužili da tako činimo, jer su sagradili ovu svetinju 1851. godine, a prisjećamo se i datuma kada je crkva srušena", rekao je arhijerejski namjesnik protojerej-stavrofor Radojica Ćetković. 

Temelji stare crkve osveštani su 1851. godine i od tog datuma je počeo prvi derventski vašar koji se održava svake godine oko praznika Uspenja Presvete Bogorodice. Crkva je završena 1855. godine i osveštana na praznik Uspenja Presvete Bogorodice. 

Ova svetinja minirana je i srušena u jutarnjim časovima na Spasovdan 4. juna 1992. godine kada je Derventa bila pod kontrolom Hrvatskog vijeća odbrane i takozvane Armije BiH. 

Ostaci crkve uklonjeni su i pohranjeni na manastirskom zemljištu u Donjoj Bišnji. Dio Časnog prijestola ugrađen je u manastirski hram, a čitava cigla u manastirsku ogradu i kapiju. 

Prilikom raščišćavanja nađene su i 34 neeksplodirane protivtenkovske mine. 

Nakon proteklog rata sagrađena je nova crkva u centru Dervente. 

Kum ovogodišnjeg slavskog obreda bio je bračni par Anita i Nenad Panzalović, a za narednu godinu izabrana je Jelena Malinović. 

Tagovi: