Momčilo oženio 82 momka i nijedan se nije razveo

Biti čajo u svatovima 82 puta i doprinijeti da se sklopi isto toliko brakova, od kojih nijedan nije razveden, velika je čast i zadovoljstvo.Takvim skorom ponosi se Momčilo Rajak, rogatički čajo koji je nezamjenljiv majstor za svatovske ceremonije.

''Prvi put sam bio čajo na Sokocu prije više od 20 godina kada sam predvodio svadbu Gorana Neškovića. Valjda sam se tada pokazao uspješnim, pa sam sve češće pozivan da ženim i udajem. Ne činim to samo u Rogatici. Podjednako sam tražen i u Sokocu, Višegradu i Han Pijesku” – hvali se Rajak koji je svakom domaćinu na svadbi desna ruka.

Za njih obavlja niz poslova. U prvom redu tu je pozivanje u svatove, za šta se posebno opremio.

“Golf 2″ je prilično u godinama, ali još u dobrom voznom stanju i opremio sam ga tako da se uvijek zna u kakvoj sam misiji i da će uskoro biti svadbe. Obavezna je i pljoska, ali i flaša sa ljutom i mekom rakijom, koje zajedno sa mezom ne nudim da bih izvukao neku paru. Ako ko ipak da, dobro je, a ako i ne, da to je njegova odluka. Neizostavan je i čekić kojim najavljujem dolazak u kuću onog koga namjeravam zvati u svatove” – ispričao je Rajak.

Odnedavno ima i megafon koji mu dobro dođe pri pozivanju svatova. Dodaje da uživa u ulozi čaje i posvećuje joj posebnu pažnju, zbog čega se potrudio da ima i odgovarajuću odoru.

Na meni je uvijek tradicionalna narodna nošnja počevši od šajkače, preko gunjića sa svatovskim maramicama, do vunenih vezenih čarapa i opanaka sa kljunom” – kaže čajo.

Uloga čaje je posebno važna u toku odlaska po mladu i njenog dovođenja u kuću mladoženje. Iako u svatovima uvijek ima puno gostiju, kada u ruke uzme čekić i čuturu njegova riječ se sluša.

“Sa čekićem, kao sredstvom rada, ja sam “glavnokomandujući” svatovima pri kićenju i vremenu boravka u nevjestinom rodu. “Komandujem” kad treba sjesti za ručak, kad treba polaziti. Brinem da vozači ne bi previše “cugnuli”, da su im kola bezbjedna, a u dogovoru sa ženama “ukradem” po koju kokošku kojom se zakitim” – kaže Rajak smješkajući se.

Po dolasku mladoženjinoj kući na njemu je cjelokupni tradicionalni srpski svadbeni običaj. Domaćinu pritiče u pomoć kako bi svaki svat sjeo na svoje mjesto unoseći pri tome i dozu humora. Njegove doskočice uvijek izazivaju smijeh i zadovoljstvo i po tome je nadaleko poznat.

“Uz čekić, šale i tradicionalno “mašala” izgovaram “taj i taj darivao je čaju sa…” Nerijetko “otvorim” novčanike i najvećih tvrdica” – priča zadovoljno Rajak.

Za vrijeme veselja sa svatovima često komunicira.

“Svatovima se sada obraćam uz pomoć mikrofona, ali i muzičarima kojima imam pravo da naredim da počnu svirku ili da je prekinu kako bih svatovima prenio moje ili domaćinovo važno saopštenje” – kazao je Rajak.

Rajak do septembra ima već ugovorene četiri svadbe. Od septembra nada se novim angažmanima i primicanju broju 100 njegovih čajovanja. Veselo kaže da tradicija neće izumrijeti, jer još ima mladih koji vole svoje običaje.

Zaradio 200 evra

Momčilo Rajak najveću zaradu u ulozi čaje imao je na svadbi sina Drage Šalića iz sela Zakomo. Kad su svatovi sjeli da popiju kafu pred odlazak kući, Drago mu je dao 200 evra.

“Našao sam se u nezgodnom položaju, jer sam smatrao da tolike pare nisam zaslužio. Rijetko sam viđao vredniju novčanicu, a pogotovo vraćao kusur za nju. Kad je domaćin vidio da sam u “krizi”, on je rekao da svi svatovi čuju: “Ne brini za kusur, to je tvoja zarada”. Za mene je to bilo veliko iznenađenje, jer do tada, a bogami i sve do današnjih dana toliki honorar nisam zaradio” – ispričao je Rajak.

(Glas)

Tagovi: