Virus mišije groznice se i dalje širi

Širenje mišje groznice ne jenjava. Samo pet dana u opštini Gradiška prijavljena su tri nova slučaja zaraze, što je razlog za zabrinutost, jer se godišnje u prosjeku zaraze samo dvije osobe.

Oboljelih ima i u Kozarskoj Dubici, Kostajnici i Srpcu. Jedni su zabrinuti, dok drugi nisu ni čuli za opasnost virusa.

Najbitnije je da se bolest može lako spriječiti i to redovnim pranjem ruku, ali i plodova koji rastu pri zemlji. I u Domu zdravlja se nadaju da će se stanovnici više pridržavati tih mjera.

“Prvih dana nisu bili upućeni, ali poslije medija, poslije radija i vas preko televizije dosta su upućeni, iako žele da čuju od nas kad dođemo na teren šta je u pitanju – šta je mišija groznica, koji su simptomi, kako se ljudi mogu zaraziti i koje su prveventivne mjere”, rekao je Darko Kovačević iz Higijensko – epodemiološke službe Doma zdravlja Gradiška.

Simptomi tog virusa su povišena temperatura, zažareno lice, crvene oči, bolovi u zglobovima, pa i krvavi podlivi. O njima su danas od službe Doma zdravlja čuli i mještani Turjaka i Grbavaca.

Službe Doma zdravlja do sada su posjetile oko šest stotina domaćinstava. Osim što su ih edukovali o vođenju računa o opštoj higijeni, savjetuju im i da nose zaštitne maske.

Zaštitna maska spriječiće da udahnete prašinu u staništima glodara. Naročito oprezni treba da budu poljoprivrednici, stočari i šumski radnici.

(ATV)

Tagovi: