Ivan Gaćina pobjednik pjesničkih susreta ''Prljača 2017'' (FOTO)

U Derventi su održavanjem centralne manifestacije u Centru za kulturu završeni 16. Međunarodni ilindanski pjesnički susreti ''Prljača 2017'', u organizaciji Srpskog književnog kluba ''Vihor''.

Promovisan je zbornik ''Vihor pjesme nad Ukrinom'', a pjesnici učesnici govorili su stihove pjesama koje se nalaze u zborniku. 

Ivan Gaćina iz Zadra, koji je napisao najljepšu pjesmu "Poezija vode", zvanično je proglašen pobjednikom ovogodišnjih susreta. 



"Prvi put sam u Derventi. Hvala organizatorima i svima koji su pomogli da manifestacija bude održana. Jako lijepi susreti i vjerujem da ćemo se družiti i narednih godina", rekao je Gaćina, nakon preuzimanja nagrade, ručnog rada skulptora Saše Bogdana iz Dervente. 

Gaćina je izrazio nadu da ova manifestacija "zbližava ljude" i da će "rasti preko ljubavi i prijateljstva". 

Nagrađeni su i članovi "Vihora" iz Dervente Boro Petković, koji je napisao najljepšu pjesmu o ukrinskom cvijetu "Progledaj", i Slobodan Lejić koji je napisao najšaljiviju pjesmu "Progutala štuka soma". 

Susreti pjesnika počeli su sinoć okupljanjem pjesnika na Trgu, a potom i druženjem na gradskoj plaži "Patkovača" gdje su učesnici govorili stihove iz pjesama po vlastitom izboru. 

Povelja "Vihora" uručena je Javnom preduzeću "Derventski list", a predsjednik Srpskog književnog kluba "Vihor" Savko Pećić uručio ju je vršiocu dužnosti direktora i glavnog urednika Čedi Vujičiću. 

Povelja Kluba dodjeljenja je i narodnom poslaniku Igoru Žuniću, koji iz opravdanih razloga danas nije prisustvovao svečanosti. 

Pećić je rekao je da je ovo druženje postalo prepoznatljivo i veoma cijenjeno u regionu

"Okupiti više desetina pjesnika u današnje vrijeme na jednom mjestu veoma je izazovno, a naš klub to uspijeva niz godina", dodao je Pećić. 



On je podsjetio da su susreti od početka zamišljeni da šalju poruku o očuvanju prirodnih ljepota, posebno rijeke Ukrine, kao i da se ukaže na sve negativne pojave, što na najbolji način mogu učiniti pjesnici svojim stihovima. 

Najmlađi učesnik manifestacije je dvanaestogodišnja Evita Bojkovac iz Dervente, a prisutni su bili i Dragica Grbić iz Višegrada, Joka Milošević iz Beograda, Branimir Mitrović iz NJemačke, te pjesnici iz susjednih opština i članovi "Vihora" iz Dervente, koji je organizator ovih susreta. 

Pjesnički susreti se održavaju pod pokroviteljstvom načelnika opštine Derventa Milorada Simića. 

Tagovi: