Utvrditi uzrok pomora ribe u Ukrini

Sportsko ribolovno društvo /SRD/ "Ukrina" iz Dervente očekuje od republičkih institucija da utvrde uzroke pomora ribe u rijeci Ukrini, rekao je Srni predsjednik Upravnog odbora društva Mirko Bjelić.
"Ne možemo govoriti o uzroku pomora ribe dok inspekcijske službe ne obave svoj posao. Što je bilo u našoj nadležnosti to smo i učinili, obavijestili smo opštinske i republičke inspekcijske službe, Sportsko ribolovni savez Republike Srpske i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske", naveo je Bjelić. 

On je dodao da je primijećen pomor deverike, mrene, škobalja, bjelice, plotice, ali ne i soma i šarana. 

Republički inspektor za vode obišao je područje rijeke Ukrine u opštini Derventa gdje je otkrivena veća količina uginule ribe, a izvještaj o kontroli biće naknadno saopšten, potvrdio je ranije Srni opštinski komunalni policajac Marinko Repija. 

Prema njegovim riječima, lokalna zajednica nema inspektora za vode, pa je angažovan republički inspektor, a uzorke vode uzela je firma "Euro-inspekt" iz Osječana koja se bavi tehničkim ispitivanjem, analizom i kontrolom kvaliteta. 

Uginula riba plutala je od rejona Kemin vrbak, više stotina metara ka Bosanskim Lužanima, ili se zadržavala uz obalu. 

Pomor ribe su u srijedu, 9. avgusta, prvo primijetili ribolovci Sportsko- ribolovnog društva "Ukrina", koji su alarmirali nadležne opštinske službe. 

Tagovi: