Roditeljska kuća na mukama

Vlada RS je za godinu dana iz budžeta izdvojila samo 5.000 KM za funkcionisanje kuće, za čiji je rad potrebno 57.000 KM godišnje, tvrde u Udruženju „Iskra“.

Kuća na Paprikovcu bolesnoj deci je spas od dodatne patnje i dom u kome, u najtežim trenucima, u domaćem ambijentu, a u neposrednoj blizini bolnice, sa njima mogu boraviti roditelji, braća i sestre.

Ali, za funkcionisanje kuće nema dovoljno novca, tvrde u Udruženju roditelja dece obolele od malignih bolesti „Iskra“, koje je vodi ovu kuću.

- Snalazimo se i krpimo budžet donacijama. Za sada nismo imali problema, jer nam je „Elektrokrajina“ otpisala oko 6.000 KM duga za struju, a „Vodovod“ dugove za  vodu. Iz Vlade RS nam je obećan grant za sufinansiranje rada kuće u 2017. i uvršteni smo u budžet, ali još nismo dobili ni marke - kaže predsednica „Iskre“ Dijana Berić.

Ona pojašnjava da im je lane od pomoći bio samo grant Ministarstva za porodicu od 5.000 KM, te da ostali prihodi potiču od donatora: pojedinaca, kompanija i nekih opština. Berićeva je pozvala opštine da pomognu donacijama jer u kući borave bolesna deca iz cele RS.

Upravnica Roditeljske kuće, Katica Kerkez, kaže da su od prošle godine, kada je otvorena, u Roditeljskoj kući boravile 34 porodice.

  Svaka porodica ima svoja apartman, a koriste i zajedničku vešernicu, dnevni boravak, igraonicu, kuhinju, trpezariju i igralište. Hranu i sredstva za ličnu higijenu obezbeđuju sami roditelji, ali plaćamo osobu koja preko servisa čisti zajedničke prostorije, jer zbog prirode bolesti, prostor u kojem borave naša deca mora biti potpuno čist i sterilisan – objašnjava Kerkezova.

Uz to, valja obezbediti i plate za dvoje zaposlenih: upravnicu kuće i psihologa, te platiti račune, obezbediti grejanje i pobrinuti se za održavanje zgrade. Sve to, prema njihovoj računici , košta oko 4.700 KM mesečno.

Za roditelje koji ovde borave sa teško bolesnom decom vrednost „doma daleko od kuće“ ne može se meriti novcem.

Svedoči to i mlada majka iz Prijedora, čija trogodišnja kćerkica tri dana ide na terapije, potom slede kontrole, pa tri slobodna dana, pa opet sve ispočetka.

- Jest da smo blizu, ali prava bi patnja u svemu ovom bila svako malo putovati sa ovako bolesnim detetom, za koje čak i prehlada može biti kobna. Mogu zamisliti kako bi mi bilo da sam iz Čajniča ili Nevesinja – kaže ona.

Mala bolesnica je presrećna što je ovih dana sa njom i stariji brat, koji je na raspustu i tata, koji je na godišnjem, pa je cela porodica na okupu.

Izgradnju Roditeljske kuće iniciralo je Udruženje „Iskra“, uz podršku Kabineta predsednika RS.

Od početka projekat prate kontroverze. U decembru 2014. na donatorskoj večeri pod pokroviteljstvom Predsednika RS Milorada Dodika za gradnju kuće je prikupljeno 832.000 KM.

Dodik je tada obećao da će kuća biti završena do kraja 2015. godine, ali je ona svečano otvorena tek uoči izbora 2016. Kuća od 500 kvadrata, koštala je više od prikupljenih 823.000 KM.

Gde je nestalo 57.600 KM

U Ministarstva zdravlja RS navode da je 2016. Udruženju „Iskra“ dodeljen grant od 57.600 KM, ali u „Iskri“ tvrde da se to ne može smatrati podrškom radu kuće, jer je novac otišao na  dugove za izgradnju kuće.

- Platili smo izvođaču radova, koji nas je tužio,  i isplatili ostale dugove vezane za izgradnju, pa nam nije ostalo ništa – kaže Dijana Berić.

(BLIC)

 

Tagovi: