Agrarni sektor na koljenima

Posljedice vremenskih neprilika na proizvodnju u agrarnom sektoru nije moguće u cjelini nadoknaditi državnom intervencijom, bez obzira na ekonomsku moć bilo koje države, istaknuto je juče iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, ali se preduzetim mjerama nastoji ublažiti pričinjena šteta.

"Mjere koje je donijela Vlada RS imaju za cilj da se ublaži šteta, podstakne zasnivanje novog ciklusa proizvodnje i ulaže u kapitalne namjene, prije svega u navodnjavanje, čime će se smanjivati rizik u proizvodnji", rečeno je iz resornog ministarstva.

Od početka avgusta ubrzana je, kažu, dinamika isplate podsticaja, a na račune poljoprivrednika uplaćeno je oko 11 miliona KM. "Isplaćeni su svi podsticaji iz 2016. godine i više od trećine podsticaja za ovu godinu.

Do kraja avgusta biće isplaćeno još oko 10 miliona KM, čime će agrarni budžet od 60 miliona biti realizovan 50 odsto, što se nikada ranije nije desilo do kraja avgusta", navedeno je iz Ministarstva.

Vlada će izdvojiti i dodatna sredstva od 10 miliona, od čega će pet miliona biti usmjereno za kapitalne investicije, prije svega za izgradnju sistema za navodnjavanje, a pet miliona za podršku jesenjoj sjetvi, odnosno zasnivanju novog ciklusa proizvodnje.

"Šteta samo od mraza je 26 miliona i to je procijenjeno, dok za onu od suše nije vršena procjena, ali će sigurno biti oko 50 miliona. Pošto se radi o višegodišnjem zasadu, mi smo izgubili dobar dio roda i za narednu godinu", kazao je juče Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

On pozdravlja isplatu subvencija i realizaciju drugih mjera, ali kaže da će korisno biti jedino onima koji nisu pretrpjeli štetu.

"Oni koji su pretrpjeli sve vidove štete od mraza, snijega, grada, niskih temperatura, sada visokih temperatura i suše, ti proizvođači su oštećeni. Mi smo očekivali da će RS, ako ne proglasi stanje elementarne nepogode, onda bar pomoći na neki način finansijski, tako da su ti proizvođači prepušteni sami sebi", kaže Dojčinović.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, rekao je da se slaže s tim da nijedna država ne može namiriti toliku štetu te da zbog toga mljekari i nisu insistirali na proglašenju elementarne nepogode.

"Kod nas šteta prelazi 20 odsto budžeta RS, ko će to nadoknaditi, ali zato treba stvoriti uslove da se nastavi i održi proizvodnja, prije svega da se isplate svi podsticaji, da tim parama prebrodimo krizu i opremimo se za jesenju sjetvu pa da bismo u aprilu iduće godine došli do kvalitetne hrane kada je u pitanju stočarstvo. Udruženja koja traže namirenje štete u parama su neobjektivna", stav je Usorca.

Stradao kukuruz u Novom Gradu Suša i ekstremno visoka temperatura prepolovili su ovogodišnji prinos kukuruza, koji je na području opštine Novi Grad zasijan na oko 2.000 hektara, saopšteno je iz kabineta načelnika opštine. Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge u Novom Gradu, ovom proizvodnjom bavi se oko 700 proizvođača. Opštinski odsjek za poljoprivredu procjenjuje da proizvođača kukuruza ima 30 odsto više.

"Kad je riječ o rodu kukuruza, razlikuje se od parcele do parcele, u zavisnosti od hibrida i primijenjenih agrotehničkih mjera, ali u odnosu na prošlu godinu, kada je prosječan prinos bio oko sedam tona po hektaru, ove godine će prinos biti prepolovljen", navedeno je u saopštenju.

(NEZAVISNE)

 

Tagovi: