Dugovi koče nove isporuke

Kompanija ''Merkator'' preuzela je 83 prodavnice ''Konzuma'', ali dobavljači iz Srpske i dalje vagaju da li će sklapati ugovore sa slovenačkom kompanijom zbog neraščišćenih računa sa bivšim vlasnicima tog trgovačkog lanca.

U hrvatskom koncernu ''Agrokor'' su istakli da je procedura razdvajanja "Konzuma" i "Merkatora" završena prije 20 dana.

- "Merkator" sada posluje u 83 prodavnice u kojima je poslovao i prije spajanja, dok "Konzum" ima 173 objekta na tržištu BiH. Sve prodavnice "Konzuma" su uredno snabdjevene robom - naveli su u "Agrokoru", koji je vlasnih oba trgovačka lanca.

Prethodnih dana ovaj koncern potresla su i hapšenja članova bivše uprave i Nadzornog odbora u Hrvatskoj, ali u "Agrokoru" uvjeravaju da to nema nikakav uticaj na rad njihovih ogranaka u BiH. Ipak, pojedini poslovni partneri ovih trgovačkih lanaca u RS, zbog neizmirenih računa i dalje vagaju potpisivanje ugovora sa "Merkatorom", dok oni koji su se odlučili na saradnju kažu da će odmah raskinuti ugovor ako se i slovenačka kompanija bude ponašala kao "Konzum".

- Smanjili smo isporuku robe "Konzumu" i nadamo se da će problemi sa dugovanjima biti riješeni. Ne mogu vam reći da li smo potpisali ugovor sa "Merkatorom", malo smo kalkulisali. Ne znamo ni koje će garancije obezbijediti, jer su rekli da bankovne ne daju - kazao je direktor fabrike za preradu voća i povrća "Vitaminka" iz Banjaluke Žarko Mikić.

Banjalučko preduzeće "Fratelo trejd", koje se bavi trgovinom, pakovanjem i doradom ribe, potpisalo je ugovor sa "Merkatorom", ali na buduću saradnju gleda sa oprezom, jer im "Konzum" još nije izmirio novac za isporučenu robu.

- Dali smo "Merkatoru" određenu količinu robe zbog uvjerenja da će biti uredni sa isplatom. Prve fakture stižu na naplatu već idućih dana i vidjećemo da li će ispoštovati obećano. "Konzum" nam u posljednje vrijeme nije ništa isplatio od starog duga. Mislim da je pod znakom pitanja i dokapitalizacija "Konzuma", jer je sud presudio da Sberbanka krene u zapljenu akcija "Sarajevskog kiseljaka". Bez uplate bar dijela duga, "Konzumu" nećemo isporučivati robu - kazao je direktor "Fratelo trejda" Mario Derajić i dodao da zbog svih problema koje su imali sa "Konzumom" sa velikim oprezom ulaze u aranžmane i sa "Merkatorom".

(Glas)

Tagovi: