Zoran dnevno iscijepa i 15 metara drva da prehrani majku i sestru

Pedesetčetvorogodišnji Zoran Knežević iz Dervente, kada bi se organizovalo takmičenje u cijepanju drva, zasigurno bi ponio titulu najbržeg, a zarađujući ovakvim radom već godinama izdržava staru majku i sestru sa kojima živi.

Nekad je dnevno mogao iscijepati čak 15 metara drva, a danas je njegova mjera deset metara.

„Mislim da neću još dugo ovo raditi. Ne može se više, ide starost. Zovu ljudi stalno, ali ja ne mogu stići. Tražio sam pomoćnika, ali kada kažem šta bi radili, odmah se uplaše i odustanu“, govori Knežević.

Počeo je raditi pomalo, po gradu i okolnim mjestima, ne znajući da će postati popularan i tražen. Derventa nema toplanu i većina stanovništva grijeje se na drva.

„Počeo sam to raditi jer nisam imao drugi način da preživim. Prvo sam u jednom danu uspio iscijepati pet metara, zatim deset, pa petnaest. Trudio sam se da uradim što više, jer naplaćujem po učinku. Živim s majkom i sestrom, majčina penzija je mala, a sestra ne može raditi, pa je sve na meni“, rekao je Knežević.

Kaže da je cijena po iscijepanom metru šest maraka.

„Ako tako pogodim, ja i uvozim i slažem drva, a voljan sam raditi i druge poslove“, keže Knežević koji se ne boji nijednog posla od kojeg može hraniti porodicu.

Avaz

Tagovi: