Vatrogascima donirana dva vozila, najavljena izgradnja novog objekta za civilnu zaštitu

Danas je svečano izvršena primopredaja dva vatrogasna vozila koja su Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Derventa donirana od strane austrijskog preduzeća ''Digital elektronik'' i njemačke farmaceutske kompanije ''Biringer ingelhajm'' (Boehringer Ingelheim).

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je dijaspora još jednom osigurala Derventi donaciju, ovoga puta u vidu vatrogasnog vozila, dok je posebno istakao zasluge Bojka Gatarića u privlačenju stranih investitora.

"Prilika je i da vatrogascima poručim da ćemo Vatrogasni dom u roku od godinu dana izmjestiti iz centra grada i prebaciti ih u novi multifunkcionalni objekat, u kojem će biti smješten i vatrogasni dom, centar za obavještavanje, civilna zaštita i slično. Biće to jedan od projekata prema Vladi Republike Srpske sa ciljem da jedan od 3-4 takva regionalna centra bude upravo u Derventi", otkrio je Simić.

Zahvalnost je izrazio i starješina TVJ Derventa Slaven Pijetlović, naglasivši da je ova donacija rezultat dobre saradnje lokalne zajednice sa privrednicima koji posluju na teritoriji opštine Derventa.

"Radi se o kombinovanim vozilima opremljenim pumpama srednjeg i visokog pritiska, koje će obezbijediti vatrogascima pouzdan rad prilikom intervencija, a zajednici viši nivo zaštite od požara. Pored rezervoara za vodu kapaciteta 5.000 litara, kamioni su opremljeni rezervoarima za prah i pjenu, što znači da su opremljeni za gašenje požara čvrstih gorivih materija, zapaljivih tečnosti i gasova", pojasnio je Pijetlović, dodajući da su svi pripadnici jedinice dobili i novu zaštitnu opremu.

Jirgen Volf, predstavnik “Biringer ingelhajma”, preduzeća koje od 1912. ima sopstvenu vatrogasnu jedinicu, istakao je da je donacija u Derventa došla zahvaljujući njihovom zaposleniku, Dervenćaninu Nebojši Ivkoviću, dok je vlasnik „Digital elektronika“ Rihard Auer rekao da je ovo preduzeće do sada u Derventi uložilo 6 miliona evra i na ovaj način želi da zaštite građane i preduzeće od potencijalnih opasnosti.

Teritorijalna vatrogasna jedinica Derventa broji 13 pripadnika i raspolaže sa 7 vozila.

(derventa cafe)

Tagovi: