„Autoprevoz“ rasprodaje imovinu

Skupština akcionara banjalučkog „Autoprevoza“ razmatraće na sjednici zakazanoj za 31. maj odluke o prodaji imovine.

Naime, na toj sjednici će biti predložene odluke o prodaji nekretnina ovog preduzeća u naseljima Kumsale, Derviši te vlasnički udio „Autoprevoza“ u preduzeću „Neobas“ (44 odsto) za najmanje 285.120 KM.

Prioritet prodaja zemlje u Kumsalama

Direktor „Autoprevoza“ Sladomir Đurić je potvrdio za CAPITAL da je u planu prodaja kako bi se izmirile obaveze ovog preduzeća koje ove godine dospijevaju na naplatu. Radi se o obavezama koje premašuju dva miliona KM.

„Na Skupštini akcionara planiramo donijeti odluke da imamo sve spremno da možemo prodati, ako nađemo kupca, kako ne bismo kasnije morali zakazivati Skupštinu akcionara“, kazao je Đurić.

Kaže da zemljište u naselju Kumsale koje se nalazi iza fabrike „Vitaminka“ ne koriste i da im nije potrebno te da će ono biti prioritet za prodaju.

„Parcele u Dervišima nam takođe nisu potrebne jer se više ne bavimo gradskim i prigradskim saobraćajem“, naveo je on.

Objasnio je da još nije poznata vrijednost te imovine već da će to biti utvrđeno tek nakon što Skupština akcionara donese odluke o prodaji.

Kaže da je prodaja vlasničkog udjela u „Neobasu“ predviđena kao krajnja mjera, ako imovinu u Kumsalama i Dervišima ne uspiju prodati, a obaveze dođu na naplatu.

Na prodaju i Vidovdanska ulica

„Autoprevoz“ je i prošle godine donio odluku o prodaji imovine, ali ona još nije prodata. Tada je Skupština akcionara odlučila da proda zemljište u samom centru Banjaluke koje je predmet spora sa Gradom Banjaluka.

Interesantno je da se, između ostalog, radi se o parceli na kojoj se nalazi jedna od glavnih gradskih saobraćajnica, dio Vidovdanske ulice koja se proteže uz parking Stare stanice, zatim zemlja na kojoj se nalazi Muzej savremene umjetnosti RS te dodatne parcele.

„Procijenjena vrijednost predmetnih nepokretnosti iznosi 4.771.560 KM i ne može se prodati po cijeni nižoj od 60 odsto od procijenjene vrijednosti“, navedeno je u odluci koju je prošle godine donijela Skupština akcionara.

Đurić je za CAPITAL potvrdio da je Skupština akcionara donijela odluku o prodaji spornih parcela, ali da ona nije realizovana.

„Još uvijek sa Gradom Banjaluka pregovaramo o raspletu te situacije“, kazao je on i dodao da su sve opcije otvorene.

Podsjetio je da je Autoprevoz“ ušao u posjed parkinga Stare stanice prošle godine, ali da je još ostalo neriješeno pitanje zemlje na kojoj se nalazi Vidovdanska ulica te muzej.

„Idemo sudskim putem i nudimo dogovor Gradu Banjaluka i vidjećemo šta će biti. Ako se uspijemo dogovoriti povlačimo tužbe, a ako ne uspijemo imaju sudovi. Idemo paralelno u oba pravca“, zaključio je Đurić.

Podsjećamo, „Autoprevoz“ je tužio Grad Banjaluka tražeći da im se putem sudske eksproprijacije isplati nadoknada od 12 miliona KM za to zemljište, a Pravobranilaštvo RS koje zastupa Grad je izjavilo protivtužbu.

CAPITAL.ba

Tagovi: