Čemu služi vitamin K

Vitamin K najviše se povezuje sa zgrušavanjem krvi jer je ovaj vitamin potreban u sintezi nekoliko krvnih proteina uključenih u zgrušavanje. Pored toga, još jedna ključna uloga vitamina K je aktivacija proteina potrebnih za metabolizam kostiju.

Vitamin K je zbirno ime porodice jedinjenja. Postoje različite kategorije unutar vitamina K. Vitamin K1 se nalazi u tamnom lisnatom zelenilu i sojinom ulju, a vitamin K2 se u manjim količinama može naći u životinjskim proizvodima.

Fermentisana hrana takođe sadrži vitamin K2. Kao vitamin rastvorljiv u mastima, čini se da se vitamin K iz hrane najbolje apsorbuje kada ima masti ili ulja u istom okruženju. Dakle, kada jedete zeleno povrće, dodajte i malo ulja da povećate njegovu apsorpciju. Tijelo tretira vitamin K kao mast i skladišti ga u jetri i masnom tkivu.

Takođe, organizam nije u mogućnosti da proizvodi dovoljno vitamina K dosljedno i oslanja se na to da ga unosite ishranom. Dnevna vrijednost vitamina K je 90 mikrograma.

Koja hrana sadrži vitamin K?

Brokoli, kupus, karfiol, prokelj, špinat, kopriva, indijska lucerka (alfafa), list pitomog i divljeg kestena, jelove iglice, ostalo lisnato zeleno povrće, paradajz, grašak, soja, mrkva, krompir, svinjska džigerica, biljna ulja (polunezasićenim uljima), ribljem ulju, kravlje mlijeko, jogurt, sir, žumance, morska trava, alge 

(magazin.novosti.rs)

Tagovi: