Da li ćemo gledati TV duel glavnih kandidata?

Nakon najnovije najave iz Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) o ciklusu emisija u kojima će gostovati kandidati za predsjednika Srpske i člana Predsjedništva BiH, šanse da gledamo pravi TV duel i dalje su male.

U RTRS jutros je najavljeno da će u toku predizborne kampanje organizovati tematske emisije pod nazivom "Srpska bira" u koje su pozvali kandidate za predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH. 

- U emisije, koje će biti realizovane 8. i 30. septembra u 20.15 časova, pozvani su kandidati za predsjednika Republike Srpske - iz SNSD-a Milorad Dodik, PDP-a Јelena Trivić i DNS-a Radislav Јovičić - objavljeno je sa sajtu RTRS-a.

Isto tako, kandidati za srpskog člana Predsjedništva BiH - iz SNSD-a Željka Cvijanović, SDS-a Mirko Šarović i DNS-a Nenad Nešić, pozvani su u emisije koje će biti realizovane 9. i 29. septembra u 20.15 časova.

Da li će kandidati opozicije učestvovati?

Veliko je pitanje da li će kandidati opozicije željeti da se odazovu na poziv RTRS-a koju mahom zovu "režimskom televizijom".

U SDS-u su nam rekli da je poziv stigao, ali da do septembra ima još vremena i tek će biti razmotren. Poziv je stigao i u PDP, gdje je okarakterisan kao "neodređen", jer je najavljeno da je u pitanju tematska emisija, a ne duel.

Pažnju su izazvala i dva navedena termina, pa u opoziciji može postojati bojazan da je jedan teremin "rezervisan" za njih, Nešića i Jovičića, a drugi za Dodika i Cvijanovićevu.

BN televizija je 10. avgusta uputila poziv predsjedničkim kandidatima Miloradu Dodiku i Jeleni Trivić da učestvuju u TV duelu tokom ovog mjeseca, ali sve se završilo na pozivu. Trivićeva je tada objavila da je prihvatila poziv, ali da "Dodik nije i da je poruku o tome uputio preko Srđana Mazalice".

- Očigledno je da Dodik posjećuje samo režimske televizije, uključujući i RTRS koji je davno prestao biti javni servis...Ostajem pri odluci da se bilo kada, na BN televiziji, kao najgledanijoj televiziji u RS, suočim sa Dodikom - objavila je tada Trivićeva.

Na sve to tada se oglasio i RTRS tvrdnjom da je još prije BN-a, 9. avgusta upućen zvaničan dopis SNSD-u, PDP-u i DNS-u za gostovanje njihovih kandidata za predsjednika Republike Srpske uživo u emisiji koja je bila zakazana za protekli četvrtak, 18. avgust, ali da iz PDP-a nije bilo odgovora.

TV dueli skoro izumrli

Najveće stranke u Republici Srpskoj i njihovi kandidati na izborima, u posljednjih nekoliko godina su dosta skeptični prema direktnim televizijskim duelima, pogotovo predizbornim.

Ni ovaj ciklus se ne razlikuje mnogo. Deklarativno, svi su spremni za duel ali na onoj televiziji ("terenu") za koji oni smatraju da je neutralana, dok se suprotne opcije optužuju za pristrasnost i navijanje.

Ipak, situacija se malo poboljšala pa samo u jesen prošle godine u emisiji "Drugi ugao" na RTRS gledali portparola SNSD-a Radovana Kovačevića i gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanovukovića (PDP), a na Alternativnoj televiziji u martu je organizovano sučeljavanje narodnog poslanika Nebojše Vukanovića i predsjednika DNS-a, Nenada Nešića.

mondo.ba

Tagovi: