Donacija SAD vrijedna 200 miliona dolara: "Smrtonosno oružje" stiglo u Ukrajinu

 Prva pošiljka paketa bezbjednosne podrške Ukrajini vrednog 200 miliona dolara stigla je u Kijev, saopštila je danas Ambasada SAD.

Isporuka je uslijedila nakon posjete američkog državnog sekretara Antonija Blinkena Kijevu ove nedjelje usred zabrinutosti Kijeva i njegovih zapadnih saveznika zbog desetina hiljada ruskih vojnika na granici sa Ukrajinom.

Rusija poriče planiranje nove vojne ofanzive.

Paket pomoći od 200 miliona dolara odobrio je Vašington u decembru.

- Sjedinjene Države će nastaviti da pružaju takvu pomoć kako bi podržale ukrajinske oružane snage u njihovim stalnim naporima da odbrane suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine od ruske agresije - navodi se.

U saopštenju se takođe navodi da pošiljka sadrži "smrtonosnu bezbjednosnu pomoć i municiju namijenjenu ukrajinskim braniocima".

Ukrajinski ministar odbrane zahvalio je Sjedinjenim Državama na pomoći.

- Kao što je predsjednik Bajden rekao predsjedniku Putinu, u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, SAD će pružiti pomoć Ukrajini i poslati joj još više odbrane" - navodi se u saopštenju ambasade SAD u Kijevu.

Ukrajinski predsjednik Valodimir Zelenski rekao je juče u tvitu da je zahvalan predsjedniku SAD Džou Bajdenu na diplomatskoj i vojnoj pomoći bez presedana.

Sjedinjene Države su posljednjih nedjelja bile angažovane u diplomatskim aktivnostima sa Rusijom po pitanju Ukrajine.

Zapadne zemlje strahuju da Moskva planira novi napad na Ukrajinu, koju je izvršila invaziju 2014. godine i pripojila Krim.

Rusija to poriče, ali kaže da bi mogla da preduzme vojnu akciju na neodređeno vrijeme ako se ne ispune bezbjednosni zahtjevi.

Istovremeno, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da je ove nedjelje razgovarao sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom o razgovorima sa Rusijom.

- Dobro je znati da diplomatski put kontakata sa Rusijom ostaje aktivan - napisao je Kuleba u tvitu.

nezavisne.com

Tagovi: