Engleski sud osudio Dervenćanina Vladimira Mrdaka za krijumčarenje droge (FOTO)

"Nevin sam, sve mi je namješteno!... Ne znam kako je tolika droga završila u prikolici mog kamiona“, ponavljao je, sav očajan, istražiteljima britanske Nacionalne agencije za kriminal (NCA) vozač kamiona iz Srbije Vladimir Mrdak (37) pošto je u njegovom kamionu pronađeno 40 kilograma kokaina velike čistoće vrijednog oko 3,8 miliona evra.

Ovaj Dervenćanin, inače državljanin Srbije, naknadno je optužen za pokušaj uvoza droga klase A, za šta se izjasnio krivim tokom saslušanja na krunskom sudu u Kanterburiju, gdje je u ovom engleskom gradu osuđen na devet godina robije.

Foto: Agencija NCA; Zaplijenjena droga

Mrdak je, prema pisanju engleska štampe, uhapšen 12. jula nakon što je francuska granična policija na terminalu tunela ispod Lamanša pronašla 40 kilograma kokaina u kamionu. Droga je bila skrivena među tovarima čepova za boce i rolni papira, u kutijama, zalijepljenim na pakovanja legalne robe.

„Droga bi vrijedila oko 3,2 miliona funti da se prodaje na ulicama Velike Britanije“, naveli su iz NCA.

Šef te Agencije Mark Hoves rekao je da se organizovane kriminalne grupe oslanjaju na ljude poput Mrdaka da snabdijevaju Britaniju drogama.

„Ova pošiljka kokaina podstakla bi nasilje u Velikoj Britaniji i njenim oduzimanjem zadat je veliki udarac kriminalnoj grupi koja stoji iza pokušaja šverca“, rekao je komandant Nacionalne agencije za kriminal Martin Grejs, ne navodeći, kao što to nije navedeno ni u samoj optužnici, koja kriminalna grupa je u pritanju.

RONALDOV ZAŠTITNI ZNAK

Interesantno je da na paketima kokaina stoji natpis „CR7“  (na slici) koji je zaštitni znak i fudbalske zvijezde Kristijana Ronalda.

VOZAČI (NE)SVJESNI KRIJUMČARI

Vladimir Mrdak je samo jedan u nizu vozača samo iz Dervente koji su posljednjih godina zaglavili robiju u inostranim zatvorima nakon što su im u kamiona pronađeni tovari droge. Pošto se droga vrlo vješto kamuflira i nimalo lako otkriva, sagovornici našeg portala upućeni u ovu problematiku tvrde da je uspjeh akcija mahom rezultat dojave „insajdera“ ili konkurencije.

„Javna je tajna da su baš nadobudne kamiondžije pogodne za ovaj prljavi posao, kako bi se na brzu ruku obogatili. Takođe, istina je i da su mnogi vozači 'pali' a da uistinu nisu ni znali da voze drogu, mnogo toga zavisi i od poslodavaca“, kazuju naši izvori.

 N. ĐURIĆ