Firma sa najskupljom ponudom gradi bolnicu u Trebinju

Ministarstvo zdravlja Republike Srpske potpisaće sa konzorcijumom koji predvodi preduzeće “Herc gradnja” iz Bileće ugovor o izgradnji bolnice u Trebinju vrijedan 128,4 miliona maraka.

Podsjećamo, riječ je o ponudi koja je za 13,5 miliona maraka veća od one koju je dala banjolučka “Aragosta” Veljka Jarića, i osam miliona viša od ponude kineskog “Šandonga”.

“Aragosta” je preko Kancelarije za razmatranje žalbi pokušala da obori ovaj tender, ali u tome nije uspjela, pa je Vlada Srpske dala saglasnost resornom ministarstvu da ide u potpisivanje ugovora.

Kako su danas saopštili, novac za gradnju biće obezbijeđen iz budžeta, a plaćanje će se vršiti u 48 jednakih mjesečnih rata.

Vlada je Republičku direkciju za obnovu i izgradnju zadužila da vrši stručno-tehnički nadzor na izvođenju radova.

Ukupna bruto površina bolničkog kompleksa je 17.826 metara kvadratnih.

Bolnički objekat imaće 223 kreveta i obuhvataće odjeljenja onkologije, pulmologije, infektivno odjeljenje, odjeljenje psihijatrije, neurologije, interno odjeljenje, odjeljenje nefrologije, porođajno odjeljenje i ginekologiju.

Pored njih biće i odjeljenja hirurgije i urologije, odjeljenje ORL i oftalmologije, urgentni blok sa sobom za opservaciju, te dnevne bolnica.

Predviđena je medicinska oprema koja treba da zadovolji standarde moderne bolnice izgrađene u skladu sa posljednjim tehnološkim dostignućima, po visokim medicinskim standardima i adekvatna za pružanje planiranih medicinskih usluga - saopšteno je iz Vlade Srpske.

Navode da će kompleks sadržavati i prateći objekat tehničkog bloka, nadstrešnicu za sanitetska vozila, kao i pripadajuće kolske i pješačke komunikacije zajedno sa parkinzima i zelenim površinama.

Podsjećamo, izgradnja nove bolnice u Trebinju planirana je u naselju Pridvorci, na površini od oko 17.000 metara kvadratnih.

Za izvođenje radova pristigle su tri ponude, a vlast u Srpskoj odabrala je onu najskuplju.

Kompanija “Aragosta” optužila je resorno ministarstvo da je proces bio netransparentan te da je kršenjem zakona narušena konkurencija, a nisu isključili ni mogućnost krivičnih prijava.

CAPITAL.ba