Godinu dana od prodaje „Monument“ i dalje zaključan

Hotel „Monument“ na Kozari još uvijek nije počeo sa radom, niti je poznata njegova sudbina, iako ga je firma  „C&M Trade“ iz Bijeljine kupila u stečaju još prije godinu dana, saznaje CAPITAL.

Pomenuta firma se tada obavezala da će održati djelatnost, zaposliti najmanje 15 radnika, te u hotel uložiti minimalno 1,5 miliona maraka.

Međutim, ništa od navedenog ni godinu dana od kupovine nije ispunjeno.

CAPITAL je ranije pisao i da je bijeljinska firma već pola godine od kupovine hotela razmišljala o njegovoj prodaji, ali ni ta odluka još nije donesena.

Vlasnik firme „C&M trade“ Saša Kovačević za naš portal ističe da odluka oko sudbine „Monumenta“ još nije donesena.

- Još nismo odlučili da li da idemo u prodaju hotela ili ćemo ići njegovo renoviranje i modernizaciju - naglasio je Kovačević.

Koliko je „Monument“ bitan za Grad Prijedor govori i činjenica da se nalazi na planini Kozari koja je i prema kvalifikacijama Turističke organizacije ovog grada jedno o najvećih prirodnih bogatstava grada na Sani.

Na Kozari trenutno postoje dva hotela, od kojih je jedan „Monument“ koji ne radi, a koji je po smještajnom kapacitetu znatno veći od drugog hotela koji posluje na Kozari.

CAPITAL je ranije objavio i da su za kupovinu „Monumenta“ bili zainteresovani Grad Prijedor, Turistička organizacija grada Prijedora, turske firme, kao i lanac austrijskih hotela.

Kovačević je tada rekao da je hotel, uz minimalna ulaganja mogao proraditi još prošle zime, ali da su odlučili da čekaju proljeće da počnu sa investicijama, međutim to se, kao što vidimo nije desilo.

Tadašnja stečajna upravnica „Monumenta“ Dosta Baraković je ranije objasnila da je prodaja hotela moguća, ali ukoliko se prodajom preuzmu i obaveze iz ugovora, odnosno ako se onaj ko ga kupi od bijeljinske firme obaveže da će održati djelatnost, zaposliti radnike i uložiti minimalno 1,5 miliona KM.

Podsjetimo, Dragiša Savić, vlasnik “Župa komerca” iz Laktaša hotel „Monument“ je kupio 2004. godine, od akcionarskog društva “Ugostiteljstvo i turizam” iz Prijedora za pola miliona maraka.

To je bila četiri puta niža cijena od njegove knjigovodstvene vrijednosti. Godinu dana kasnije je u renoviranje uložio četiri miliona maraka.

„Župa komerc“ je prije nešto više od tri godine otišla u stečaj, a u okviru stečajne mase prodavan je “Monument“, koji je prodat prošle godine u avgustu bijeljinskom preduzeću za 3,1 milion KM.

Hotel, koji je do rata nosio ime “Kozara”, ima smještajni kapacitet od 120 kreveta, saune, teretanu, aperitiv i kamin bar.

capital.ba

Tagovi: