Hadžibegoviću tri godine robije i zabrana zbog primanja mita

 Tarik Hadžibegović, suspendovani stručni saradnik banjolučkog Okružnog tužilaštva, osuđen je na tri godine zatvora zbog uzimanja mita 3.500 evra od Senada Zejnića kako bi "pogurao" istragu protiv osoba koje su iznudile novac od njegovog sina.

Takođe mu je izrečena zabrana obavljanja funkcije u pravosuđu i javne dužnosti od 5 godina, a u tu mjeru ne ulazi vrijeme provedeno u pritvoru.

Nakon što mu je Branimir Jukić, predsjednik sudskog Vijeća izrekao presudu, optuženi Hadžibegović je bio vidno uznemiren te je spuštao glavu i prekrivao lice rukama.

Presudom je obavezan platiti sudske troškove od 400 maraka i u budžet vratiti 500 evra.

Kako je rekao sudija Jukić, kao olakšavajuća okolnost ocijenjeno je to što je optuženi neosuđivan te smatra da, budući na funkciju koju je obavljao, kazna ispod tri godine ne bi postigla svrhu.

Hadžibegovića je optužnica teretila da je više puta telefonski razgovarao i sastajao se sa oštećenim u predmetu istrage koju je vodio, te mu prenosio informacije u vezi istrage, a zatim tražio mito. 

Navodi se da je istragu vodio od 25. marta 2021. godine do 2. novembra 2021. godine u svojstvu službenog lica, kao stručni saradnik Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci.

Od 15. oktobra lani od oštećenog Zejnića tražio i uzeo 500 evra, a 2. novembra iste još 3.000 evra. 

Hadžibegović je uhapšen 2. novembra prošle godine nakon što je od Zejnića, koji je bio informator, uzeo mito odnosno označenih 3000 evra a taj novac će biti vraćen tužilaštvu.

nezavisne.com