I dalje nepoznato da li će nevakcinistani teniseri moći doći u Australiju

Tek što je u javnost procurila informacija da će nevakcinisani teniseri i teniserke, pod jednim strogim uslovom, moći da doputuju u Australiju na prvi Grend slem, ponovo se oglasio premijer Viktorije Danijel Endruz.

 

On je ostao pri stavu da nevakcinisanim teniserima i teniserkama ne bi trebalo da se dozvoli da igraju na Australijan openu. Baš kao ni prošli put, ni sada nije eksplicitno pomenuo Novaka Đokovića. Endruz tvrdi da odluka da se igračima dozvoli ulazak u zemlju zavisi od države.

"Svi ljudi koji gledaju tenis na Australijan openu imaće dvije doze vakcine, svi koji tamo rade imaće dvije doze. Razumno je da ako želite da uđete u zemlju da biste učestvovali na tom turniru, onda treba da se vakcinišete. Ako pokušate da uđete u SAD, većinu zemalja Evrope i Azije, morate da budete vakcinisani. Inače nećete dobiti vizu. Zašto bi ovde bilo drugačije? Ne mislim da treba previše da se priča, ako želite jednu od tih viza i dođete ovdje, onda morate da budete dvostruko vakcinisani".

Ipak, da može biti sasvim drugačije ukazuju izjave ministra sporta Martina Pakule za Radio 3AW.

" I dalje rješavamo stvar sa Teniskom asocijacijom i Komonveltom oko toga da li da se nevakcinisanim dozvoli ulazak u Australiju uopšte i ako se dozvoli, pod kojim će to uslovima biti dozvoljeno. Ne očekujemo da se to riješi za barem još nekoliko nedelja. Na kraju, to će biti federalna odluka ko i pod kojim uslovima može u zemlju. I dalje smo u pregovorima. Riješićemo sve to i igrači će imati vremena da shvate kakva će biti pravila" , izjavio je Pakula.

Novak Đoković je prethodno najavio da nije siguran da li će ići na Australijan open i da ne želi da otkrije svoj status kada je u pitanju vakcina.