Inspekcija u privatnoj školi u Banjoj Luci nije zatekla vlasnika

Inspekcija je završila kontrolu u Srednjoj medicinskoj školi "Petar Kočić" u Banjaluci, a još nije poznato da li je ova škola ispunjavala sve uslove za jednu srednjoškolsku ustanovu.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je učenicima privatne Srednje medicinske škole "Petar Kočić" u Banjaluci omogućeno da nesmetano nastave obrazovanje, nakon što je ova škola otkazala upis u prvi razred nove školske godine.

Trivićeva je naglasila da su učenici upisani u četvorogodišnje srednje škole koje su odabrali shodno njihovim interesovanjima.

- Na ovaj način smo zaštitili učenike i omogućili im da nesmetano nastave proces obrazovanja - poručila je Trivićeva za Srnu.

Naloženo da škola dostavi potvrde i rješenje o regitraciji

Ona je istakla da prilikom inspekcijske kontrole u Srednjoj medicinskoj školi "Petar Kočić" nije zatečeno lice koje je preuzelo vlasništvo nad školom.

- Inspekcija je izdala nalog da do kraja dana, a u zakonskom roku od tri dana, dostave potvrde, odnosno rješenja o registraciji u Sudu da bismo mogli dalje da sprovodimo mjere - rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci.

Trivićeva je poručila da resorno ministarstvo neće ostati oglušeno na postupanja koja, kako je rekla, nisu dolična, kada je riječ o obrazovanju.

- Ukoliko imate subjekte koji predstavljaju obrazovanje, bez obzira što je riječ o privatnim školama, obrazovanje je oblast sistema Republike Srpske i sigurna sam da će Inspektorat u skladu sa ovim ovlašćenjima dati i određene mjere - zaključila je Trivićeva. 

Misteriozna škola

Podsjećamo, školu su roditelji učenika prijavili Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske nakon što im je javljeno da nastave neće biti.

Mnoga pitanja u vezi ove škole traže odgovor i pojašnjenje: ne zna se tačno ni ko je vlasnik ni ko direktor. Nije poznato ko sačinjava nastavno osoblje, ni da li je ova ustanova ispunjavala uslove da se uopšte nazove srednjom školom. Škola je navodno imala sponzora iz Njemačke, koji je učenicima garantovao zapošljavanje nakon mature.

mondo.ba

Tagovi: