Kineski ljekar otkriva „napitak“ koji liječi upalu pluća

Tradicionalna kineska medicina se uglavnom zasniva na primjeni velikog broja biljnih lijekova, akupunkturi, liječenju ishranom, tuina masažom i redovnim vježbanjem.

Dok je za zapadnu medicinu karakterističan materijalistički pristup ljudskom tijelu u kojem se akcenat stavlja na liječenje fizičkih i fizioloških promjena u tijelu i njegovim organima, tradicionalna kineska medicina više pažnje posvećuje unutrašnjim funkcijama organa i svoju koncepciju zasniva na životnoj energiji.

Tradicionalna kineska medicina(TCM) – NilaMediaGrupa

- Ono što posebno izdvaja kinesku mediciju od zapadne je herbalna medicina koja može da pomogne onima koji su se razboljeli, ali i onima koji žele da održe vitalnost i zdravlje. Tokom niza godina kineski su ljekari razradili klasične recepture koje se i danas nalaze u upotrebi i čine osnovu prepisivanja recepata. Prema potrebi te se recepture prilagođavaju svakom pacijentu dodavanjem ili izuzimanjem određenih biljaka - kaže ljekar kineske medicine Juen Dongli za naš portal.

Tokom duge istorije tradicionalna kineska medicina prolazila je kroz stotine epidemija i stvoreno je bogato iskustvo u prevenciji patogena, uključujući metode ishrane, dodataka ishrani, vježbanja, masaža i uopšte njegovanja života i stvaranja životnih navika koji nam mogu pomoći u jačanju imuniteta. Dongli za  naš portal otkriva i recept za prevenciju i pomoćno liječenje upale pluća uzrokovane virusom korona od ljekovitog bilja koje se može pronaći na području Republike Srpske.

Zašto je zeleni čaj odličan za vaše zdravlje? - Personalni Trener Beograd

- Potrebno je prikupiti pet grama trave ive, deset grama divljeg ljiljana, 15 grama maslačka, deset grama koprive, pet grama badema u prahu, 15 grama kore mandarine, 15 grama gloga, deset grama nane (mente) i pet grama bokvice (trputca). To ljekovito bilje potrebno je staviti u posudu i potopiti na pet minuta u 1.500 mililitara vode. Kuhati na laganoj vatri 10-15 minuta uz oprez da se lijek ne prekuha. Ljekovitu vodu neophodno je filtrirati i piti je redovno u roku od pet dana. Bolesnici teškog stanja mogu piti duplu količinu ljekovite vode, čak i više - napominje Juen Dongli.

Praktikovanje tai čija, drevne kineske borilačke vještine stare preko 600 godina, danas je popularno širom svijeta zbog višestrukih dobrobiti koje ima na zdravlje ljudi.

DRAGAN PETROVIĆ O DREVNOJ KINESKOJ VEŠTINI ČI GONG – MARINIRANJE

- Vježbanje tai čija je dobro i za fizičko i za mentalno zdravlje. Pogodan je za ljude različitih starosnih dobi, kao i za sva fizička stanja ljudi. Posebno je pogodno za starije osobe zbog svojih pokreta koej se izvode polako, koordinisano i opušteno. Tu je i ćigong, drevni kineski sistem za očuvanje zdravlja i povećanje vitalnosti koji podrazumijeva lagane i spore pokrete sa tehnikom disanja i mentalnom koncentracijom - preporučuje ljekar Dongli.

Tradicionalna kineska medicina

Akupunkturom se liječe određene bolesti i otklanja bol uz pomoć tankih sterilnih iglica koje se zabadaju u precizno određene tačke na koži. Akupunktura je jedna od najčešće korišćenih tehnika tradicionalne kineske medicine koja se razvila u Kini prije oko 5.000 godina.

- Akupunktura se zasniva na učenju da je čovjek ispunjen životnom energijom či koja kruži po tijelu određenim putevima ili meridijanima. Nesmetani tok vitalne energije preduslov je ravnoteže i psihofizičkog zdravlja organizma. Različiti spoljašnji faktori (negativna zračenja, hladnoća, povrede, bakterije), kao i unutrašnji faktori (negativne emocije, stres, bijes, tuga), mogu izazvati neravnotežu. Tada će se poremetiti ili zaustaviti protok či energije, što će uzrokovati poremećaje u psihofiziološkom funkcionisanju organizma, a može dovesti i do bolesti. Prema ovom učenju, poremećeni ili prekinuti tok vitalne energije može se ponovo uspostaviti ubadanjem igala na određene tačke koje se nalaze iznad linija, odnosno „meridijana“, čime se ponovo uspostavlja ravnoteža, ili zdravlje organizma - kazuje Dongli.

Svjetska zdravstvena organizacija zvanično je priznala akupunkturu 1929. godine koja se u Evropi primjenjuje kao dodatak standardnom liječenju određenih zdravstvenih stanja. Smatra se jednostavnom, sigurnom i efikasnom metodom liječenja sa pozitivnim efektima na cjelokupno zdravlje čovjeka.

M. Grubor