Kontroverza i majstorstvo – 36 godina od „Božje ruke“

Prije tačno 36 godina u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Meksiku Diego Maradona je ispisao historiju fudbala.

Argentina i Engleska odigrale su vjerovatno najkotroverzniju i najčudniju utakmicu u historiji fudbala.

Nakon prvog poluvremena koje je završeno bez golova, Maradona je počeo da piše historiju.

Spoj kontroverze i majstorstva – tako su svjetski mediji opisali ono što je Diego uradio tog 22. juna.

U drugom poluvremenu viđena su tri gola, a oba za Argentinu dao je Maradona. Prvi u 51. minutu – Maradona je dodao loptu do Jorgea Valdana, a ovaj pokušao da je ubaci u šesnaesterac. Ipak, u želji da je izbaci što dalje od gola Steva Hodgea ju je poslao u srce kaznenog prostora. Na nju su naletjeli Maradona i Peter Shilton. Argentinac, 20 centimetara niži od engleskog golmana, pesnicom ju je udario i poslao u mrežu.

Sudija Ali Bin Nasser iz Tunisa pokazao je na centar, a „Božja ruka“ ušla je u istoriju.

- Čekao sam da me igrači zagrle, ali oni to nisu uradili. Tada sam im rekao da me zagrle ili arbitar neće priznati go - rekao je Maradona koji je na konferenciji poslije utakmice istakao da je pogodak postignut uz pomoć njegove glave i Božje ruke.

Samo četiri minuta kasnije viđen je jedan od najlepših golova ikada. Maradona je primio loptu na svojoj polovini, a onda se uputio ka golu protivnika. Pred njim su padali Peter Bradsley, Peter Reed, Terry Fenwick, i dvaput Terry Butcher. Posljednja prepreka je bio Shilton, ali je i on savladan.

- Prvo sam htio da dodam loptu Valdanu, ali kada sam prešao na protivničku polovinu Englezi su me okružili i nisam imao prostora. Jedino mi je preostalo da sam završim akcij - rekao je Maradona, a taj pogodak je 2002. proglašen za gol vijeka.

Devet minuta pre kraja Lineker je smanjio na 2:1, ali je to bilo nedovoljno za preokret. Englezi su otišli kući, a jedina utjeha je što je Lineker sa šest golova bio najbolji strijelac Mundijala. „Gaučosi“ su u polufinalu savladali Belgiju 2:0 (Maradona dvostruki strelac), a u finalu su bili bolji od Njemačke 3:2.

Četiri godine prije ovog meča Argentina i Velika Britanija su vodile rat oko Foklandskih Ostrva. Sukob je počeo invazijom argentinskih snaga na ostrva 2. aprila 1982, a završio se njihovom predajom 14. juna iste godine. Meč u Meksiko Cityju bio je njihov prvi duel od tog rata.

Obje reprezentacije su u Meksiko došle sa po jednom titulom svjetskog prvaka koje su osvojili na svom terenu. Jedni i drugi su u kvalifikacijama bili prvi u svojim grupama, Englezi bez poraza, a Argentinci samo sa jednim. Dvije godine ranije „Gordi Albion“ se nije kvalifikovao na Evropsko prvenstvo, pa je sada bila odlična prilika da se poprave stvari. Zbog toga su obje reprezentacije došle sa velikim ambicijama.

Pobjedu nad Engleskom Argentinci su doživjeli kao osvetu za poraz u Foklandskom ratu. Koliko je to bio značajan trijumf najbolje govore reči Roberta Perfuma:

- Pobjeda nad Engleskom 1986. nam je sasvim dovoljna. Osvajanje Svjetskog prvenstva je drugo po važnosti. -

ba.n1info.com

Tagovi: