MINISTAR LUKAČ TVRDI DA NIKO U RS NE ŽELI RAT: Nisam u sukobu, poštujem i provodim sve odluke!

Nema ovdje nikakvog sukoba. Apsolutno! Poštujem sve odluke koje donosi Vlada Republike Srpske, jer sam član vlade Republike Srpske!

Ovako je na naše pitanje da li su tačne tvrdnje iz Federacije BiH i dijela opozicije iz RS i nekih medija o njegovom navodnom sukobu sa Miloradom Dodikom, danas (utorak) kategorički ustvrdio Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, prilikom posjete Prnjavoru.

-A, svakako, i svi mi moramo da poštujemo i provodimo sve odluke Narodne skupštine Republike Srpske, kao našeg najvećeg zakonodavnog organa, kakve god one bile-istakao je Lukač.

On je rekao da „i opozicija, mediji i drugi, tumače neke izjave na svoj način, odnosno pokušavaju već, čini mi se duže vrijeme, da naprave nekakav sukob, koji bi njima nešto značio, da pišu o tome ili pričaju“.

-Nema nikakvog sukoba, poštujem i izvršavam sve odluke!-podvukao je Lukač, na pitanje da li je u navodnom sukobu sa Dodikom.

U odgovoru na naše pitanje da prokomentariše javne najave iz federacije, prije svih Bakira Izetbegovića i Šefika Džaferovića, da su „BiH patriote“ spremne da zagaze u rat i u slučaju da iz Republike Srpske pokušaju da povrate nadležnosti i političkim putem, Leukač je rekao da „oni neka svojim građanima objasne koga to pozivaju u rat i ko će da ratuje za njihove ideje“.

Lukač je istakao da sadašnja generacija političara ne smije odvesti narod u neki novi sukob jer nikome ne bi dobro donio.

Nikome nije potreban rat

On je izrazio uvjerenje da svi ljudi koji su učestvovali u ratu i ratnim dejstvima na bilo kojoj strani veoma dobro znaju da na ovom području rat nikome nije potreban niti ga ko želi.

-Ova sadašnja generacija političara ne smije odvesti narod u neki novi rat, ne smiju poslati mlade ljude kao što su nekada moju generaciju ne razmišljajući šta će biti, a posljedica svega toga je što smo na sve strane imali na hiljade mrtvih, stotine hiljada raseljenih i još danas živimo veoma loše upravo zbog tih ratnih dejstava jer se niko ne može pohvaliti da mu je rat donio nešto dobro-kazao je Lukač.

Po njemu ako ova generacija političara pokušava da na bilo koji način ponovo prizove rat i pošalje mladu generaciju u neka nova ratna dešavanja, kaže Lukač, onda sav narod u BiH mora kazniti te ljude na primjeren način, odnosno u političkom smislu na izborima da im se ne dozvoli mogućnost da odlučuju.

-Znali smo i vidjeli da većina djece političara koji su poslali i mene i moju generaciju u rat nisu bila u tom istom ratu. Siguran sam da ni djeca političara koji danas prizivaju rat, kako bi bili velike vođe, takođe, neće biti u ratu, već će se skloniti negdje drugo, a za njihove ideje i ludosti treba da ratuju i ginu tuđa djeca-rekao je Lukač

Politička sredstva i politička borba su nešto drugo

-U Republici Srpskoj niko ne poziva na rat. Niko ne želi taj rat i Republika Srpska ne želi da ratuje. Ovdje nema nikakvih uslova za rat, niti ima potrebe, ili da bilo ko razmišlja o ratu. Siguran sam da ni na jednoj strani, nijedan normalan čovjek, neće poslati svoje dijete u neki novi rat. Politička sredstva i politička borba su nešto sasvim drugo-zaključio je ministar Lukač.    

N. ĐURIĆ