Na izborima oko 100 posmatrača OEBS-a

Posmatrači Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), njih oko 100, sljedeće sedmice biće raspoređeni u BiH za opšte izbore 2. oktobra.

Oni će raditi blisko sa kolegama iz Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava, Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine NATO-a, objavljeno je na sajtu Međunarodnog sekretarijata Parlamentarne skupštine OEBS-a.

Potpredsjednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Paskal Alizar biće specijalni koordinator i vođa kratkoročne posmatračke misije OEBS-a, nakon imenovanja predsjedavajućeg OEBS-a, poljskog ministra spoljnih poslova Zbignjeva Raua.

Radujemo se bliskoj saradnji sa dugogodišnjim partnerima i što ćemo dati naš doprinos. Velika razmjera ove misije, blizu 400 posmatrača ukupno, jasan je signal, pokazatelj velikog interesa međunarodne zajednice za demokratski razvoj i reformske procese u BiH - rekao je Alizar, koji je i specijalni predstavnik za mediteranska pitanja.

Predsjednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Margareta Sederfelt imenovala je Irenu Haralambides, potpredsjednika Parlamentarne skupštine OEBS-a i specijalnog predstavnika za borbu protiv korupcije, da predvodi delegaciju posmatrača.

- Daćemo fer i nepristrasan pogled na proces i nadamo se da ćemo posmatrati konkurentne izbore, u skladu sa međunarodnim standardima. Ovi izbori su važna prilika za BiH da pokaže jasnu posvećenost demokratskim procesima - rekla je Haralambidesova.

Misija procjenjuje izbore u odnosu na demokratske obaveze sadržane u Kopenhagenskom dokumentu OEBS-a iz 1990. godine. Posmatrače će informisati izborni administratori, eksperti, kandidati, predstavnici političkih partija, medija i civilnog društva dva dana prije dana izbora.

Vođe misije objaviće postizborno saopštenje o preliminarnim nalazima i zaključcima na konferencija za novinare u Sarajevu 3. oktobra.

 

nezavisne.com

Tagovi: