Na prodaju imovina još jedne kćerke firme FG „Birač“

Imovina preduzeća „Alusil“ u stečaju iz Zvornika biće ponuđena na prodaju za 12 miliona KM na licitaciji zakazanoj za 5. jun.

„Alusil“ je kćerka firma kompanije “Birač”, a bavila se proizvodnjom zeolita, koji se kasnije koristio u industriji deterdženata i u kojoj je stečaj otvoren u septembru 2019. godine.

Imovina i prava “Alusila” na prodaju će biti ponuđeni kao cjelina u „viđenom stanju” sa trenutnim formalno pravnim statusom, navodi se u oglasu.

Predmet licitacije su imovina i prava odnosno zemljište, poslovni objekti, pomoćni objekti, udjeli u drugim privrednim društvima, itd.

- Minimalna cijena ponude ne može biti ispod ukupno procijenjene vrijednosti od 12.022.615 KM bez PDV-a za ukupnu imovinu i prava - piše u oglasu.

Preduslovi za učešće u dostavljanju ponuda su uplata provizije za otkup dokumentacije u iznosu od 100.000 KM, kao i uplata depozita u iznosu 50.000 KM kao garanciju za ozbiljnost ponude.

Stečajni upravnik „Alusila“ Marko Krsmanović kaže za CAPITAL da se založio i nije dozvolio da se proizvodni proces obustavi iako je stečaj otvoren.

- Pogon je sve vrijeme radio. Obaveze, koje su pristigle nakon otvaranja stečajnog postupka, su izmirene prema državi - rekao je Krsmanović.

Ovo je jedan od rijetkih stečajnih postupaka u kojima firma i dalje radi.

„Alusil“ je sa „Aluminom“ i „Mehanikom“ bio jemac za kredit „Energolinije“ od 19,4 miliona KM zbog kojeg se sudilo bivšem premijeru RS Aleksandru Džombiću.

Prije „Aliusila“ na prodaju će biti ponuđena i imovina „Mehanike“ i to krajem ovog mjeseca.


capital.ba

Tagovi: