Naređeno vještačenje medicinske dokumentacije Mahmuljina

Sud BiH donio je naredbu o vještačenju dostavljene medicinske dokumentacije osuđenog ratnog zločinca Sakiba Mahmuljina, kojom je od vještaka tražen nalaz i mišljenje da li se može liječiti u BiH, kao i da li može putovati, potvrđeno je Srni u ovoj pravosudnoj instituciji.

Sud BiH je ovu naredbu donio juče.

Mahmuljinu u toku krivičnog postupka i sve do njegovog okonačanja nisu bile izrečene mjere zabrane, odogovor je Suda BiH na pitanje Srne da li će Sud raspisati potjernicu i pokrenuti proces ekstradicije Mahmuljina iz Turske, s obzirom na to da je riječ o licu koje je pravosnažno osuđeno na osam godina zatvora.

U Sudu BiH ranije je rečeno da Mahmuljin nije upućen na izdržavanje kazne zatvora jer se, prema obavijesti koju je dostavio njegov branilac, nalazi na liječenju u Turskoj.

Iz Republike Srpske ranije je isticano da se po hitnom postupku mora pokrenuti procedura ekstradicije Mahmuljina iz Turske i da se u vezi sa njegovim bjekstvom mora postaviti pitanje odgovornosti nadležnih u Sudu BiH.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić ocijenio je da je Sud BiH saučesnik u bjekstvu Mahmuljina u Tursku, jer nisu izdali uputni akt.

Nekadašnji komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin napustio je početkom avgusta BiH i, umjesto u zatvor, otišao je u Tursku.

Sud BiH je krajem aprila izrekao Mahmuljinu pravosnažnu zatvorsku kaznu od osam godina zbog zastrašujućih zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine.

banjaluka.net

Tagovi: