Novinari i borci za ljudska prava iz Republike Srpske u sjedištu EU institucija (FOTO)

Novinari iz Republike Srpske i borci za ljudska prava danas će u Briselu razgovarati sa evroparlamentarcima u cilju upoznavanja sa opasnostima koje vrebaju u najavljenoj kriminalizaciji klevete.

Nakon niza sastanaka u Beču i Strazburu sa udruženjima novinara i predstavnika Savjeta Evrope novinari danas završavaju službeni put u Briselu.

Novinari i aktivisti su pored ostalih, razgovarali i sa Dunjom Mijatović, komesarkom za ljudska prava Savjeta Evrope, te Angelinom Ajhorst, direktorkom u Evropskoj službi za vanjske poslove, Renatom Šreder, predsjednicom Evropske federacije novinara, Jurgenom Hajzelom, direktorom OSCE Kancelarije za slobodu medija i drugim istaknutim predstavnicima.

Sastanci su organizovani uz podršku Kancelarije EU u BiH.

Mijatovićeva je izrazila spremnost da se maksimalno angažuje kako bi ukazala na štetnost predviđenih  zakonskih rješenja kojim bi bila ne samo kriminalizovana kleveta i uvreda u zakonodavstvu Republike Srpske, nego i uvedene velike novčane kazne koje bi mogle biti pretvorene u zatorske kazne u slučaju da medij koji bi bio proglašen krivim nema sredstva da kaznu plati.

Novinari su jednoglasni u stavu da će najavljene izmjene Krivičnog zakonika Republike Srpske uticati, ne samo na medije, već i na slobodu govora običnih građana u Srpskoj i BiH.

Svi sagovornici u evropskim institucijama izrazili su zabrinutost tokom javne rasprave, dok su novinari i aktivisti ukazali na čitav niz nelogičnosti u samom zakonskom aktu, kao i organizacijom samih javnih rasprava povodom tog zakona. Zvaničnici ovih institucija su, takođe, upozorili da je odgovornost na vlastima da obezbijede sve uslove za rad novinara, kao i da zvaničnici moraju da trpe povećan stepen kritike, jer je njihovo djelovanje pod opravdanim interesovanjem javnosti.

Sloboda javnog govora mora biti zaštićena u BiH, kako za novinare, tako i za svakog drugog građanina, a na vlastima je odgovornost da ta osnovna prava obezbijede, jedan je od zaključaka posjete novinara i nevladinih aktivista evropskim institucijama, kako bi im ukazali na štetnost kriminalizacije klevete, koju vlasti Republike Srpske planiraju da uvedu u Krivični zakonik.

 

Tagovi: