Obilježavanje 105 godina od ulaska srpske vojske u Banju Luku

U Banjoj Luci obilježavanje 105 godina od ulaska srpske vojske u ovaj grad, što je istorijski događaj od republičkog značaja, a tim povodom u Hramu Hrista Spasitelja služi se parastos za sve stradale srpske i crnogorske vojnike i civile u Prvom svjetskom ratu.

Parastosu, između ostalih, prisustvuju predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Danijel Egić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić i savjetnik predsjednika Srpske Marko Romić.

Nakon parastosa, predviđeno je polaganje vijenaca i cvijeća na spomenik banu Milosavljeviću, a potom obraćanje zvaničnika i umjetnički program u porti Hrama Hrista Spasitelja.

Ulazak srpske vojske u Banju Luku 1918. godine predstavlja veliki istorijski događaj koji je označio slobodu za srpski narod sa ovih prostora nakon viševjekovnog ropstva pod Turcima, te od 1878. godine pod Austrougarskom.

U Prvom svjetskom ratu poginulo je oko 1,3 miliona Srba, gotovo trećina stanovništva tadašnje Srbije.

Obilježavanje 105 godina od ulaska srpske vojske u Banju Luku organizuju odbori vlada Srpske i Srbije za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

banjaluka.net

Tagovi: