Obilježeno 80 godina od zločina nad Srbima u Starom Brodu

Parastosom, polaganjem vijenaca i spuštanjem cvijeća u rijeku Drinu u Starom Brodu kod Višegrada obilježeno je 80 godina od stravičnog zločina nad Srbima kada su ustaše Јure Francetića izvršile pokolj nad više od šest hiljada srpskih civila.

Obilježavanju su prisustovali i načelnici opština Višegrad Mladen Đurović, Rogatica Milorad Јagodić, Sokolac Milovan Bjelica, Novo Goražde Mila Petković, Rudo Dragoljub Bogdanović, te predstavnik opštine Istočna Ilidža.

Nakon parastosa, u znak sjećanja na starobrodske žrtve, kod spomen-obilježja u Starom Brodu vijence su položili Milunović i Tomić.

Ministar rada Duško Milunović podsjetio je da je Stari Brod mjesto stravičnog stradanja srpskog naroda 1942. godine i da je cilj da se ne zaboravi ko je bio žrtva, a ko zločinac, prenosi RTRS.

Najmasovnije ubijanje je izvršeno 22. marta 1942. godine, ali su ubijanja trajala i do početka maja.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je rijeka Drina zelena grobnica za više od 6.000 nevinih Srba koji su stradali u njenim vodama bježeći od ustaša u Miloševićima i Starom Brodu 1942. godine.

- Na nama je da činimo ono što možemo i moramo - da njegujemo kulturu sjećanja na sve srpske žrtve i da čuvamo Republiku Srpsku koja je garant opstanka srpskog naroda. Dok imamo svoju Srpsku, biće i nas, naših predaka i naših potomaka - poručio je Dodik.

mondo.ba