Ozrenska jesen: Tamburaši, terme i magareće mlijeko

Sve je tu: pite, uštipci, prebranac, pečenje, ćevapi, burek, maslenica, đuveč, bamije, teletina ispod sača, hurmašice, baklave. Tek ptičijeg mlijeka nema. Ako se nije sakrilo. Tako je bilo na petom gastroturizmu koji je nedavno održan u novosagrađenoj banji „Terme Ozren“ na kojem su se predstavile opštine Petrovo i Gračanica.

Novinari su stigli sa svih strana, jer opština Petrovo slavi 30 godina od kako je dobila status opštine, a novoizgrađena banja je otvorila nove vidike i nove, velike mogućnosti za opštinu, njeno stanovništvo, a najviše za turizam. I Gračanica ima čime da se pohvali: izvrsnim položajem na turističkoj mapi.

Ipak, možda je u današnje vrijeme najbitnije istaknuti prije svega prijateljsku i ljudsku saradnju ove dvije opštine, jednu iz Republike Srpske a drugu iz Federecije Bosne i Hercegovine. Ovakva vrsta saradnje, prijateljstva, tolerancije i poslovnosti zaista treba biti istaknuta kao svijetli primjer naše, ne tako lijepe današnjice.

Sve je počelo u petak, 8. oktobra, kada smo se okupili u predivnom kompleksu banje „Terme Ozren“ koji se prostire na čak 15.000 kvadratnih metara. Za sve ove kvadrate kriva je bijeljinska kompanija „Milojević Gilje-Gas“ koja je 2017. godine dobila koncesiju na 19 godina za korišćenje termomineralne vode i koja na mjestu stare banje počinje faznu izgradnju modernog rekreativno-ugostiteljskog centra „Terme Ozren“.

„Milojević Gilje-Gas“ jedan je od vodećih proizvođača i distributera tehničkih gasova, propan butana, auto-gasa i opreme za gasno sječenje i rezanje u Bosni i Hercegovini, u čijem sastavu posluje pet poslovnih jedinica, među kojima se nalazi i „Terme Ozren“.

Terme nude moderno uređene smještajne kapacitete koji se sastoje od dvokrevetnih i trokrevetnih standardnih soba, kao i ekskluzivno opremljenih apartmana. Možete se prepustiti zabavi i kupanju na 11 otvorenih i zatvorenih bazena ili ekskluzivnom relax tretmanu u nekoj od sauna, parnom kupatilu ili slanoj sobi. Takođe možete uživati u specijalitetima nacionalne i internacionalne kuhinje u nekom od dva à la carte restorana sa preko 220 sjedećih mjesta.

U jednom od tih restorana bila je smještena i naša ekipa. Prvo veče predstavila nam se opština Petrovo sa svojim specijalitetima, sa ozrenskim delicijama. Na švedskom stolu od nekoliko metara našlo se raznih pita, sireva, sarmica, uštipaka, listara, prebranca, svinjskog i jagnjećeg pečenja, ormašica, tulmbi, baklava. Pila se i domaća rakija od šljive i kruške, a vino su nam poslali prijatelji iz vinarije „Pajić“ iz Brčkog. Zabavljao nas je Šmeki pjevajući grčke, italijanske i domaće šansone.

Dobrodšlicu nam je poželio i sam vlasnik kompleksa „Terme Ozren“ Dragiša Milojević. On je pozdravio sve prisutne i pozvao sve one koji žive u dijaspori, kao što je i sam živio, da se vrate i da svoj novac ulože u svoju zemlju, jer imaju duplo zadovoljstvo - i novčanu satisfakciju, ali i duševni mir i zadovoljstvo.

Načelnik Opštine Petrovo Ozren Petković zaželio je dobrodošlicu gostima, obećao lijep provod, puno zanimljivih sadržaja i gostoprimstvo. Imali smo čast i zadovoljstvo da nam se pridruži i direktor Turističke Organizacije Republike Srpske Miodrag Lončarević koji nije krio oduševljenje ovim kompleksom i koji je obećao pomoć u stvaranju novih turističkih sadržaja na ovom prostoru.

Predsjednik SO Petrovo Zoran Blagojević se u svom obraćanju novinarima zahvalio za promociju koju čine za ovu malu opštinu i pozvao ih, da se, kad god imaju priliku, vrate i uživaju u ljepoti, prije svega prirode, kojom je obdaren, Ozren a potom i gostoprimstvu ljudi koji tu žive. Zabava je, kao i svaku put kad se družimo, trajala do kasno u noć.

Sutradan smo nakon doručka posjetili javnu kuhinju „Merhamet“ u Gračanici gdje je „Kuhinjica“, zajedno sa „Podravkom“, organizovala ručak za oko stotinjak korisnika ove ustanove. Korisnici Merhameta uživali su u poznatom ukusu podravkinog gulaša, prilog - riža sa povrćem, salata - kiseli krastavčići, a desert mafini i čaj.

Nakon druženja i ručka u Merhametu imali smo panoramsko razgledanje Gračanice iz autobusa (jer nam kiša nije dozvoljavala drugačije), a onda smo otišli do manastira Sveti Nikola na Ozrenu kako bismo vidjeli ovo prelijepo zdanje napravljeno još u XIV vijeku. Putovali smo svi zajedno turističkim autobusom koji nam je obezbijedila Suada Avdić iz Gračanice, vlasnica hotela SAX gdje nas je dosta toga vikenda i udobno spavalo i uživalo u ovom zaista udobnom hotelu sa nevjerovatno ljubaznim osobljem. Mala preporuka: ukoliko želite biti u sjajnom hotelu i osjećati se dobrodošlo kao kod kuće, onda je hotel Sax pravi izbor za vas.

Pomalo pokisli, promrzli i umorni, vratili smo se u Terme Ozren gdje nam je lovačko društvo „Ozren“ iz Petrova pripremalo pravi pravcati lovački gulaš. Lovac Milan Vuković pokazao nam je i da je odličan kuvar, jer je lonac sa lovačkim gulašom brzo bio prazan, a kako i ne bi bio kad se sipalo i po dva-tri tanjira. Predsjednik lovačkog udruženja Zoran Martić zahvalio se svojim kolegama na kuvanju gulaša i ispričao novinarima da biti lovac ne znači i nikad nije značilo ubijati divlje životinje, nego se i brinuti o njima, hraniti ih zimi, ostavljati so, poštovati lovački kalendar i kodeks.

Poslije čorbe prijao nam je odmor u bazenima. Noć je donijela gastro ponudu opštine Gračanica. Duž cijelog stola sve je bilo prekriveno delicijama - sogan dolma, japrag, ćevap, burek, sirnica, maslenica, đuveč, bamije, teletina ispod sača, hurmašice sa pekmezom, baklave... Sekretar organa uprave grada Gračanice Dženana Tukulj poželjela je dobrodošlicu svima i pozvala goste da se časte i uživaju u predivnoj trpezi. A čovjek koji se potrudio da ta noć zasija u punom sjaju Edin Ibrišević, direktor turističke zajednice Gračanica. Tu čarobnu noć upotpunila je sjajna grupa tamburaša.

Nedelja, iako kišna, imala je posebnu čar, jer se u krugu banje „Terme Ozren“ održavala „Ozrenska jesen“, tradicionalna manifestacija u kojoj je preko 80 izlagača pokazalo svoje domaće proizvode. Tek tu, na „Ozrenskoj jeseni“, sve se šarenilo od raznolikosti proizvoda - domaćeg meda, kolača, sušenog voća, magarećeg mlijeka, lovačkih kobasica, nakita, kozmetike i ukrasa.

                                                                                                                                                                          I. Ritan

Tagovi: