Polovina vaučera potrošena u Banji Vrućici

 Potrošnja turističkih vaučera ide zadovoljavajućim tempom, s obzirom na to da je podjela krenula nešto kasnije i kada su građani već dobrim dijelom isplanirali svoje slobodno vrijeme i godišnje odmore, rekao je Srni rukovodilac Sektora za promociju turizma Marko Radić.

Radić je istakao da će se ovim tempom potrošnje za četiri mjeseca doći do 20.000 vaučera.

U prošlom pozivu za godinu dana iskorišteno je 47.000 turističkih vaučera, što je u tim momentima ispunilo očekivanja s obzirom na prvobitni plan o podjeli 50.000 vaučera - rekao je Radić.

Radić je naglasio da su građani Republike Srpske do sada iskoristili 5.800 vaučera, koji su važeći do kraja oktobra.

On je rekao da je skoro polovina iskorištena u ZTC “Banja Vrućica” i hotelima “Kardial”, “Posavina” i “Srbija”, dok je veća potrošnja vaučera u Termama Ozren, Banji Kulaši, “Gradu sunca” u Trebinju i rafting kampu “Drina-Tara”.

Radić je rekao da su Banjolučani ti koji u velikoj mjeri koriste vaučere obilazeći druge destinacije, dok je u Banjoj Luci, za sada, iskorišten samo jedan turistički vaučer.

Međutim, Banja Luka je ovo ljeto centar regiona kada je o dešavanjima riječ. Veliki broj manifestacija kojima su organizatori u stanju privući hiljade posjetilaca moraju biti mamac i građanima Republike Srpske iz drugih mjesta, ako im se to ponudi na adekvatan način - dodao je Radić.

Radić je poručio da je neophodno uvezati smještajne kapacitete u kojima je moguće iskoristiti vaučere sa događajima u gradu, te takav proizvod promovisati i nuditi širom Srpske.

Vlada Republike Srpske usvojila je u junu uredbu o načinu i postupku dodjele turističkih vaučera.

Korisnik vaučera je svaki punoljetni građanin Republike Srpske, kao i građanin sa prebivalištem u Brčko distriktu koji posjeduje državljanstvo Republike Srpske, bez obzira na visinu ličnih primanja.

Vrijednost turističkog vaučera iznosi 100 KM i može se koristiti jednom u periodu od 1. jula do 30. oktobra za plaćanje usluge smještaja – noćenje sa doručkom, bez obzira na vrijednost izvršene usluge smještaja.

capital.ba