Poskupljenja pogurala crno tržište bicikala

Cijene bicikala ove godine u odnosu na prethodne dvije veće su i za 40 odsto, a prodavci tvrde da su silna poskupljenja pogurala prodaju polovnih dvotočkaša na crnom tržištu, te da se građani sve češće odlučuju za kupovinu polovnjaka.


Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u prvih sedam mjeseci ove godine u BiH su uvezeni bicikli u vrijednosti oko 6,7 miliona maraka. 


- U cijeloj prošloj godini uvezeni su bicikli u vrijednosti oko 10,5 miliona maraka, a godinu ranije ta cifra je iznosila nešto više od 8,8 miliona KM - kazali su za portal mojabanjaluka.info u UIO BiH.
Prema njihovoj evidenciji 2019. godine uvoz bicikala koštao je oko 5,5 miliona maraka, dok je godinu ranije vrijednost bila nešto manja i iznosila oko 5,2 miliona KM. 


Očigledno je da je nakon pandemije potražnja rasla, a samim tim i uvoz, a da se taj trend najvjerovatnije neće nastaviti smatraju trgovci u sportskim prodavnicama. Prema njihovim riječima, eskpanzija prodaje nakon korone teško da će se ponoviti. 


- Situacija je malo reći tužna. Potražnja nije ni približno ista kao nakon perioda zatvaranja zbog pandemije, ali je ima. Međutim, sada je problem poskupljenje bicikala, kao i otežana nabavka i vozila, ali i dijelova za njih - kazali su šopu "Soković sport" u Banjoj Luci. 


Prema njihovim riječima, robu iz Kine čekaju i po pola godine, a čim nemaju željeni proizvod, odmah pada i prodaja. Dodaju da su i silna poskupljenja okrenula građane štednji, te je skok cijena u globalu "pogurao" crno tržište bicikala. 

 

 


- U odnosu na 2019. godinu bicikli su skuplji za 20 do 25 odsto, a poneki i do 40 odsto. Ukoliko želite dobar bicikl u prosjeku bi trebalo da se izdvoji nešto više od 500 KM - rekli su u ovom šopu.
Sličnog stava su i njihove kolege iz druge prodavnice. I prema njihovom mišljenju dugo čekanje na bicikl ili rezervni dio negativno utiče na prodaju.


- Uskoro će zima, ako kupci ne mogu odmah da zamijene dio na svom biciklu pomoć će potražiti kod nekog majstora koji se bavi preprodajom polovnjaka. Dok biciklista dočeka šta mu je potrebno, stići će zima - tvrdi ovaj majstor dodajući da nije sve baš tako crno dodavši da su prodavci bicikala bili i u težim situacijama, ali da su se izvukli. 


Mišljenje građana je podijeljeno. Dok jedni svoje dvotočkaše popravljaju sami ili kod "provjerenog" majstora u garaži, drugi ipak smatraju da je novi bicikl sigurniji za vožnju. 


- Imam bicikl star oko 20 godina. Sve mi popravlja komšija u garaži. Ako zafali dio, potražim polovni ili na internetu ili kod šanera. U prodavnicama teško da se za ovu staru "makinu" može pronaći odgovarajući dio, jer su ih davno prestali proizvoditi - kazao je Dejan Todić iz Banje Luke. 


Njegova sugrađanka Marina L. se ipak odlučila za novi bicikl, jer kako tvrdi sigurniji je za vožnju.
- Dvoumila sam se da li da kupim polovni ili novi bicikl, ali sam se ipak odlučila za novi. Od proljeća do zime sam na biciklu i bitno mi je da znam da je sigurno - tvrdi naša sagovornica. 


Cijene novih bicikala kreću se od oko 400 pa do 900 KM, a na popularnom kupoprodajnom sajtu polovnjaci su mogu naći i za 150 KM. Ko će izabrati novi, a ko polovni bicikl uglavnom zavisi od kupovne moći onoga ko pazari.


J. Stanić