Preduzeća iz sistema ERS traže skuplju mrežarinu za 58 odsto!

Ako Regulatorna komisija za energetiku RS (RERS) udovolji zahtjevima distributivnih preduzeća  „Elektroprivrede RS“, građani Srpske će od naredne godine plaćati veću naknadu za korišćenje distributivne mreže u prosjeku za 57,6 odsto, a samim tim i znatno veće račune za struju.

Pet bivših distributivnih preduzeća, koji su prošle godine postali operatori distributivnih sistema (ODS) – „Elektrokrajina“ Banjaluka, „Elektro – Bijeljina“, „Elektro – Hercegovina“, Elektro Doboj“ i „Elektrodistribucija Pale“ nedavno su RERS-u uputili zahtjev za povećanje naknade za korišćenje distributivne mreže.

Sva preduzeća su tražila različita povećanja, a najzahtjevniji je „Elektro Doboj“ koji je tražio povećanje naknade za čak 105,3 odsto.

Time bi njihova naknada koja je trenutno najniža postala najviša.

„Elektro – Bijeljina“ traži povećanje naknade za 58,6 odsto, a „Elektrokrajina“ za 51,2 odsto.

Nešto skromniji bili su „Elektrodistribucija Pale“ i „Elektro – Hercegovina“ koji su tražili povećanje za 36,3 odsto odnosno za 34 odsto.

Zahtjevano povećanje za svih pet preduzeća u prosjeku iznosi 57,6 odsto.

Naknadu za korišćenje distributivne mreže plaćaju krajnji kupci i ona se iskazuje kao posebna stavka na računu za utrošenu električnu energiju.

Ova naknada ima najveće učešće na računima za struju, odnosno veća je čak i od samog iznosa koji se plaća za utrošenu električnu energiju.

Tako se na računu od 67 KM bez PDV-a, na ovu naknadu odnosi 35 maraka. Ukoliko RERS u postunosti prihvati zahtjeve distributivnih preduzeća, ta naknada će na istom računu biti veća za oko 20 KM.

U RERS-u su za CAPITAL rekli da su zahtjevi za odobrenje cijena i tarifa upućeni na javno razmatranje te da će tokom tog postupka biti održane formalne rasprave po zahtjevima operatora distributivnog sistema.

- Regulatorna komisija, tokom sprovođenja tarifnog postupaka, neće davati ocjenu opravdanosti zahtjeva do donošenja konačne odluke po zahtjevima o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena - kazali su u RERS-u.

Međutim, CAPITAL nezvanično saznaje da su u ovoj Komisiji zahtjeve distributivnih preduzeća ocijenili kao spisak želja koje sigurno neće biti ispunjene u onoj mjeri u kojoj to preduzeća zahtijevaju.

Ipak, do povećanja naknada će, izvjesno je, doći.

Stupanjem na snagu Zakona o električnoj energiji, elektrodistributivna preduzeća u sistemu „Elektroprivreda RS“ od 2021. godine djeluju kao operatori distributivnog sistema (ODS) koji su odgovorni za razvoj, izgradnju, održavanje i upravljanje distributivnim sistemom, a dominantan prihod sada ostvaruju kroz naplatu mrežarine umjesto dosadašnje naplate električne energije.

Podsjećamo, svi operatori distributivnih sistema , izuzev “Elektrokrajine”, su i prošle godine tražili poskupljenje pojedinih svojih usluga, ali im to nije dozvolila Regulatorna komisija za energetiku RS.

capital.ba

Tagovi: