Preminuo kontroverzni vatikanski moćnik kardinal Anđelo Sodano

Kardinal Anđelo Sodano, kontroverzni vatikanski moćnik, optužen za prikrivanje jednog od najozloglašenijih seksualnih zlostavljača u Katoličkoj crkvi, preminuo je u 94. godini.

Sodano, koji je neko vrijeme bio bolestan i preminuo sinoć, bio je državni sekretar za vrijeme dvojice papa - Jovana Pavla II i Benedikta XVI, odnosno na drugom mjestu u vatikanskoj hijerarhiji 16 godina između 1990. i 2006. godine, prenio je Rojters.

Vjeruje se da je Sodano, zajedno sa sekretarom Jovana Pavla, tadašnjim nadbiskupom Stanislavom Dživišom, vodio Katoličku crkvu tokom posljednjih godina života pokojnog pape, kada mu se zdravlje pogoršalo zbog Parkinsonove i drugih bolesti.

U seriji tekstova u "Nešenal katolik riporteru" 2010. godine, autor Džejson Beri, stručnjak za seksualna zlostavljanja u crkvi, napisao je kako je Sodano blokirao Vatikan da pokrene istragu za seksulana zlostavljanja protiv oca Marsijala Masijela, osnivača vjerskog reda Legije Hristove.

Sodano je primljen u red sveštenika 1950. godine, da bi nekoliko godina kasnije obavljao diplomatsku službu.

Služio je u ambasadama Vatikana u Ekvadoru, Urugvaju, Čileu prije nego što je ponovo pozvan u Vatikan kako bi obavljao visoke administrativne uloge.

nezavisne.com