Pripremite se za vrućine: "El ninjo" donosi vrelo ljeto, ali i olujno nevrijeme

Pitanje koje se postavlja ovih dana jeste kakvo će biti ljeto, imajući u vidu da nam je temperaturno stiglo u maju. Narodni meteorolog Nebojša Kuštrinović ima prognozu za nadolazeće ljeto.

Kuštrinović kaže da ga dosta ljudi pita hoće li biti kiše, hoće li biti rodna godina i slično. Tvrdi da najviše vjeruje evropskom centru za srednjoročne i dugoročne prognoze kod Londona gdje rade mladi meteorolozi iz cijele Evrope.

Prema njegovim riječima dugoročna prognoza je nezahvalna i na nju utiču mnogi faktori. Ipak, ima prognozu za nadolazeće ljeto.

- Prije 20, 30 godina bila je pojava koja se zvala El ninjo a to je pojava kada topla vazdušna masa sa obala Čilea ide na sjevernu poluloptu zemaljske kugle. El ninjo, iako malo drugačije raspoređen, ponovo je tu i uticaće na to da će ljeto biti toplo i nažalost sušno - rekao je Kuštirnović za RTV Gradiška.

El Ninjo je globalni atmosfersko-okeanski fenomen koji nastaje usljed fluktuacija pravaca vjetrova i temperature vode u tropskom dijelu Tihog okeana.

AccuWeather: Vrelo ljeto, grad i olujno nevrijeme

AccuWeather meteorolozi su objavili prognozu za ljeto 2022. godine koja nije ni malo optimistična. Vreli talas će preovladavati u najvećem dijelu Evrope. Tajler Rojs i Alan Repert, viši meteorolozi, predviđaju da bi moglo biti toplije od uobičajenog za veći dio kontinenta.

Prognoze pokazuju da će ovo ljeto biti vrelo na jugu Evrope. Od Portugala do Italije ljeto će biti toplije nego inače, ali će biti promjenjivo. Rekordne temperature će trajati sedmicu ili dvije, a prekidaće ih oluje koje će smanjivati temperaturu i mogu nanijeti štete poljoprivrednim usjevima.

Evropljane očekuju visoki troškovi za rashlađivanje, ali i navodnjavanje, a to će posebno biti slučaj na Balkanu i području Francuske i Njemačke. Gradovi širom Balkana ove godine mogu očekivati više dana sa ili iznad 32ºC u poređenju sa dugoročnim prosjekom.

Veliki je rizik od pojave grada. Zabrinutost zbog suše širom Balkana mogle bi ublažiti padavine, ali postoji bojazan od grada i olujnog nevremena koje bi moglo da ošteti usjeve pšenice i kukuruza. Proizvodnja povrća će biti otežana, a poljoprivrednici će mnogo energije i sredstava trošiti za navodnjavanje, navode iz AccuWeathera.

 

mondo.ba

Tagovi: