Raste prodaja električnih pokrivača u Evropi

Energetska kriza koja guta Evropu tjera potrošače da se okrenu rješenju hiljadama milja daleko: električnim dekama iz Kine.

Podaci o izvozu ukazuju na skok koji je potaknuo bogatstvo kompanija poput UTK Technology Ltd. sa sjedištem u Shenzhenu, proizvođača i prodavača pokrivača na web stranici za e-trgovinu Alibaba, što potvrđuje da je potražnja ovog mjeseca dosegla neviđeni nivo.

Dnevni upiti evropskih kupaca upeterostručili su se, a većina ljudi traži hitnu dostavu, prema Crane Jin, generalnom direktoru UTK-a. Kompanija očekuje isporuku više od 10.000 deka na kontinent u sljedećih mjesec dana.

U posljednje vrijeme puno radimo prekovremeno - rekao je.

Evropa se priprema za tešku zimu zbog skoka cijena prirodnog gasa i kriza u snabdijavnju izazvana ratom u Ukrajini potstiču vlade da izrade planove racionalizacije energije. Domaćinstva, koja su već pogođena rastućom inflacijom, traže uštede dok se suočavaju s velikim povećanjem iznosa računa za režije.

Električne deke s tankim električnim žicama koje raspršuju toplinu kada su uključene koštaju manje od trećine u poređenju s nekim grijačima, prema procjenama EnergyAustralie. To je uglavnom zato što su namijenjeni zagrijavanju korisnika izbliza, a ne zagrijavanju cijele prostorije.

Trgovci u Velikoj Britaniji potvrđuju trend. Lanac robnih kuća John Lewis Partnership Plc kaže da je prodaja električnih deka porasla za 67 posto u odnosu na prethodnu godinu, a online pretraživanja proizvoda porasla su za gotovo 470 posto. A deke su među najprodavanijim proizvodima za dom i kuhinju Amazon.com Inc. u Velikoj Britaniji.

Zanimanje je počelo rasti proteklih mjeseci, možda kad su trgovci počeli stvarati zalihe. Carinski podaci koje je objavilo Kinesko udruženje kućanskih električnih aparata pokazuju da je ukupan izvoz električnih pokrivača u Evropu od januara do jula dosegao 33,4 miliona dolara, što je gotovo dvostruko više od cijele prošle godine.

Potražnja je potaknula dionice Chengdu Rainbow Appliance Groupa, proizvođača pokrivača sa sjedištem u kineskoj pokrajini Sichuan. Kompanija je prošlog petka rekla u razmjeni zahtjeva da, iako je primila inostrani izvozni interes, mali iznosi koji su uključeni i njen domaći fokus znače da trend neće znatno uticati na nivoe prihoda. To nije odvratilo ulagače: dionica je u ponedjeljak skočila za dnevnu granicu od 10 posto i zatvorila na najvišoj cijeni od aprila 2021.

 

Bloomberg Adria

Tagovi: