Rat amandmanima i objavama u Derventi

Uzavrela politička situacija u Derventi ne popušta još od novembra prošle godine kada su održani lokalni izbori, a treća sjednica Skupštine grada, koja je zakazana za sutra, dodatno je podgrijala strasti između vlasti i opozicije.

Derventa, koja je i zvanično dobila status grada, je u redu onih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj u kojima je gradonačelnik iz jedna političke opcije, a većina u gradskoj Skupštini iz druge, odnosno okupljena je oko SDS-a i PDP-a, zahvaljujući prelasku dvojice odbornika iz Ujedinjene Srpske i Socijalističke partije na njihovu stranu.

Predloženim dnevnim redom za sutrašnju sjednicu, koja će zbog epidemioloških razloga biti održana u velikoj sali Centra za kulturu, planirano je razmatranje čak 46 tačaka, među kojima je najznačajnija prijedlog gradskog budžeta za 2021.

Nacrt budžeta usvojen je još u oktobru prošle godine, na posljednjoj sjednici tadašnje Skupštine opštine pred lokalne izbore, u kojoj je većina bila na strani koalicije okupljena oko SNSD-a, i to u iznosu od 19,1 miliona maraka.

Taj dokument je, u međuvremenu, prošao javnu raspravu, a svojevrsna “online” rasprava pokrenuta je na Facebook-u gdje su i jedni i drugi, pred povratak u odborničke klupe, objelodani šta im je sporno u predložnom aktu te na koji način misle da ispeglaju i poprave ranije usvojeni budžetski plan.

Sa gradonačelnikom Miloradom Simićem (SNSD) nismo uspjeli stupiti u kontakt, a iz njegovog kabineta, do objave ovog teksta, nisu stigli odgovori na pitanja koja se odnose na predloženi gradski budžet i imenovanje zamjenika gradonačelnika, uz obrazloženje da su ranije preuzete obaveze jedini razlog zbog kojeg ne stižu ti odgovori.

S druge strane, odbornici su, sudeći prema objavama, započeli “rat” saopštenjima i objavama u kojima su objelodanili amandmane na budžet koje su pripremili za sutrašnju gradsku Skupštinu, koja će, kako sada stvari izgledaju, biti možda jedna od najburnijih do sada.

Amandmane su pripremile obje strane. Iz derventskog odbora SNSD-a saopšteno je da traže više novca za poljoprivredu i prevoz učenika.

- Klub odbornika SNSD, sa klubom SP-a, te odbornicima Ujedinjene Srpske i NDP-a, podnio je dva zajednička amandman na Prijedlog odluke o usvajanju budžeta grada Derventa za 2021. godine. Prvim amandmanom tražimo da se poveća stavka „Podsticaj poljoprivredi u iznosu od 50.000 maraka kako bi se na taj način omogućilo proširivanje učešća u poljoprivrednim projektima koje provodi Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, prvenstveno na projekte IFAD-a za finansiranje značajnog ruralnog razvoja kroz pomoć poljoprivrednicima, ali i za vodosnabdijevanje i infrastruktru – istakli su u SNSD-u, stranci koja ima najveći broj odbornika u gradskoj Skupštini.

Drugim amandmanom traže da u budžet bude uvedena stavka „Pomoć za finansiranje troškova prevoza učenika osnovnih i srednjih škola“ u iznosu od 210.000 KM, kako bi olakšali porodicama učenika period pandemije i na taj način im snizili mjesečne troškove.

- Sa ovim prijedlogom upoznat je i gradonačelnik koji je podržao ovaj vid pomoći našim sugrađanima - zaključeno je u SNSD-u.

Slične želje imaju i u stranaka koje čine većinu u gradskom parlamentu. SNSD čak i stavljaju na teret da uzimaju njihove ideje i da im je proradila naknadna pamet.

Na društvenim mrežama burno je reagovala odbornica PDP-a Sanja Dimitrić.

- Kao što sam i prošle godine pozivala, pozivam i ove sve kolege odbornike opozicije i pozicije da na sljedećoj sjednici SG Derventa podrže prijedlog Kluba odbornika PDP-a u formi amandmana na Prijedlog Budžeta za 2021. godinu, te da tako obezbijedimo svim đacima putnicima naših osnovnih škola besplatan prevoz, tj. finansiranje dijela cijene mjesečne karte koji trenutno finansiraju roditelji, kao i sufinansiranje prevoza za sve đake putnike naših srednjih škola.  Podsjetiću javnost i da su ovaj prijedlog PDP-a prošle godine bezhumano odbili predstavnici tadašnje vlasti u Derventi. Očekujem da i ostali naši prijedlozi budu podržani, jer su svi ISKLjUČIVO u dobrobit svih sugrađana. Unaprijed hvala – navela je Dimitrićeva na svom profilu na Facebook-u.

Međutim, nije se zaustavila tu.

- Navikla sam uveliko na pokušaje predstavnika SNSD-a da me cenzurišu u Skupštini, a ovako to izgleda na društvenim mrežama. Nakon što je SNSD Derventa - SNSD Derventa objavio tekst u kojem kao traže novac za prevoz đaka putnika, odmah sam reagovala sa komentarom koji su oni u istom momentu izbrisali, ne bi li od očiju javnosti sakrili istinu, jer nemaju niti jedan argument kojim bi mogli da se operu, i sebe i vlast koju su vodili u ličnom interesu. Sraman i licemjeran pokušaj da se obmani narod, koji je uveliko upoznat da su upravo predstavnici SNSD-a prije samo nekoliko mjeseci ODBILI da Derventa sufinansira školski prevoz. Nova skupštinska većina već je odlučna da na Skupštini u petak podrži prijedlog PDP-a, kako bismo učenicima i roditeljima napokon omogućili besplatne karte za prevoz svih osnovaca, kao i sufinansiranje prevoza za učenike srednjih škola u Derventi. U prilog navedenog postavljam link prošlogodišnjeg videa kada su SNSD, SP, US, NDP odbili sufinansiranje školskog prevoza – istakla je odbornica iz redova PDP-a.  

Poslovanje i smjene

Osim prijedloga gradskog budžeta za ovu godinu, pred odbornicima se nalazi još dosta vrelih političkih tema.

Jedna od njih je izbor zamjenika gradonačelnika na prijedlog gradonačelnika Simića koji je na ranijem skupštinskom Kolegijumu naglasio da je, naročito usljed trenutne epidemiološke situacije, ta funkcija ključna za nastavak rada uprave.

- Ovo pitanje treba da usaglasimo, ne zbog mene, nego kako bi omogućili funkcionisanje, jer nemamo pravo tekovine i dobro Dervente dovoditi u pitanje – objasnio je Simić na sjednici skupštinskog kolegijuma početkom ovog mjeseca.

Dnevnim redom predviđeno je, između ostalog, razmatranje brojnih izvještaja o poslovanju u toku prošle godine. Na listi su izvještaji derventskog Doma zdravlja, javne ustanove “Trol”, Centra za socijalni rad, Turističke organizacije,  Narodne biblioteke, Centra za kulturu, Sportskog centra i Gerontološkog centra.

U planu su i razrješenja te raspisivanje konkusa za određene pozicije u gradskoj upravi, a prvi na “meti” su Gerontološki centar i Turistička organizacija.

MojaDerventa.info

 

Tagovi: