Šest trikova kako da vam putovanje bude jeftinije

Uz inflaciju, krizu i rastuću neizvjesnost, mnogima će biti teško da planiraju sljedeći godišnji odmor, ali da bi zaista bio savršen važno je da počnete da ga planirate već sada.

Troškovi godišnjeg odmora nisu zanemarljiva stavka u kućnom budžetu svake porodice, pa se mnogi sa pravom pitaju kako isplanirati porodični odmor 2023. godine. Da li ostati kod kuće, otići na more ili na neku egzotičnu destinaciju u inostranstvu? Kako bi ta odluka bila jednostavna valja se pripremiti na vrijeme.

Finansijski stručnjak Džon Lou ističe da postoji šest trikova koji će vam pomoći da bolje isplanirate svoj sledeći porodični odmor, ali uz pravovremeno planiranje.

Putni troškovi

Ako ste odlučili da putujete u inostranstvo i želite da putujete avionom, dragocjeno je da unapijred provjerite cijene karata, a zatim imajte na umu da one mogu da variraju. Potražite aplikacije koje će vam pomoći da pronađete najjeftiniji let do odredišta na koje želite da stignete.

Last minute – putovanja su najboljih načina da iskoristite prednosti odmarališta koja žure da popune sobe po niskim cijenama. Ili rezervišite svoj boravak putem platforme Booking.com i sličnih sajtova koji pružaju nagrade i popuste za redovne klijente.

Razmislite unaprijed

Kada odlučite na koju destinaciju želite da idete, razmislite unaprijed i potražite lokalne grupne lokacije za kupovinu. Na taj način možete uštedjeti novac uz odlične ponude za obroke, banje ili jednodnevne izlete.

Iskoristite bonuse

Ako imate dovoljno milja koje ste prethodno prikupili na službenim ili drugim putovanjima, razmislite kako da ih najbolje iskoristite. Neke od avio-kompanija nude putnicima nagradne bodove koje možete zamijeniti za besplatne ili čak jeftinije letove ili druge pogodnosti.

Izbjegavajte restorane

Ako boravite u apartmanu ili aparthotelu, možete sami da pripremate obroke kupujući namirnice u lokalnom supermarketu ili na pijaci. To je odličan način da uštedite novac, jer osim što ćete iskusiti dašak autohtone kuhinje, ne morate da brinete o visokim cijenama u restoranima. Takođe, unaprijed pripremite grickalice i hranu koju ćete ponijeti tokom turističkog razgledanja destinacije, ili za boravak na plaži.

Bankarstvo u inostranstvu

Kreditne kartice su i dalje najpraktičniji, najjeftiniji i najsigurniji način plaćanja, posebno pripejd kartice. Manje su uočljive od gomile novca koju obučno krijemo, a pružaju eleganciju i bezbrižnost. Obavezno provjerite razliku u kursu na destinaciji na koju idete i kojim karticama možete da se služite.

Osiguranje

Uprkos pažljivom planiranju, uvijek vas nešto može zaustaviti u posljednjem trenutku. Nesreća, bolest ili drugi razlog za otkazivanje putovanja je uvek moguć, pa razmislite kako da obezbjedite povraćaj novca koji ste uplatili za putovanje.

Provjerite u svom osiguravajućem društvu ili turističkoj agenciji pod kojim uslovima i kako možete da obezbedite uplatu u slučaju otkazivanja uz najmanji rizik, posebno ako uplatite pun iznos troškova nekoliko mjeseci unapred, prenosi b92.

srpskainfo.com

Tagovi: