Snima se serija o noći koja je promijenila Lauševićev život

Novi televizijski projekat pod nazivom "Pad" dočekaće svoje prve snimajuće dane na proljeće, a poznata knjiga "Godina prođe, dan nikad" glumca Žarka Lauševića time će doživjeti svoju ekranizaciju.

Scenario će pratiti pomenutu knjigu, a slavnog umjetnika Žarka Lauševića tumačiće glumac Milan Marić. U opciji za glavnu ulogu je, kako su pisali pojedini mediji, bilo nekoliko glumaca, a najozbiljniji konkurent Mariću za rolu Lauševića bio je Miloš Biković. Serija će imati osam epizoda, scenario potpisuju Bojan Vuletić i Petar Mihajlović, a režiju Vuletić, koji je već radio "Porodicu", koja govori o hapšenju Slobodana Miloševića. Premijerno će biti prikazana na "Superstar" kanalu.

- Nova serija u produkciji 'Fajerflaja' pod nazivom 'Pad' nastaje po motivima knjige Žarka Lauševića 'Godina prođe, dan nikad'. Motivi iz njegove knjige poslužiće da opišemo jedno vreme, početak rata u bivšoj Jugoslaviji, siromaštvo i izolaciju kroz tragičnu sudbinu najpoznatijeg jugoslovenskog glumca. Scenario nije samo prepisana knjiga, već su scenaristi slobodno interpretirali određene delove, obogaćujući ga likovima i događajima koji ne postoje u samoj autobiografiji - rekao je Vuletić.

Mladi reditelj je već s Marićem sarađivao na seriji "Porodica", gdje je glumac igrao Čedomira Jovanovića, a sada je pojasnio kako je došlo do nove saradnje.

- Ulogu poznatog jugoslovenskog glumca koji se nalazi na vrhuncu karijere, ali koji spletom tragičnih okolnosti ubija dva mladića i ranjava trećeg igraće naš trenutno najbolji glumac mlađe generacije Milan Marić. On je bio logičan izbor i zbog snažne emotivne slojevitosti, koju samo on može da podari ovako kompleksnom liku - objasnio je Vuletić.

Kako kaže, serija će biti snažna posveta glumi i glumcima na ovom našem podneblju, ali će se takođe baviti temama karakterističnim za tragično vrijeme devedesetih godina u bivšoj Jugoslaviji.

- Kako jedno tragično vreme utiče na sudbinu običnih ljudi? Kako stvaralačka, umetnička energija može postati destruktivna i rušilačka? Šta je to što nas tera u destrukciju? To su samo neke od veoma kompleksnih i izazovnih tema kojima ćemo se baviti u novoj seriji 'Pad' - zaključio je Vuletić.

Glumac Žarko Laušević prije 10 godina napisao je knjigu "Godina prođe, dan nikad", u kojoj je opisao šta se sve dešavalo kobne noći 31. jula 1993. godine, kada je usmrtio dvojicu momaka, a jednog ranio.

nezavisne.com