STADA ostvarila dvocifren rast prodaje i dobiti u 2022. godini

STADA grupa, u okviru koje posluje i Hemofarm, ostvarila je snažan rast u 2022. godini. Na globalnom nivou, STADA je ostvarila rast prodaje od 11% i godišnju prodaju koja na grupnom nivou iznosi 3,80 milijardi eura, dok je dobit prije kamate, poreza, amortizacije (EBITDA) porasla za 17% na 875 miliona evra u 2022. godini.

Ovaj rezultat predstavlja nastavak rasta STADA grupe na tržištima na kojima posluje i rast u tri strateška segmenta proizvoda: zdravstveni proizvodi široke potrošnje, generika i farmaceutski specijaliteti. Grupa je takođe proširila svoj portfolio, tako da sada zdravstveni proizvodi široke potrošnje predstavljaju najveću poslovnu jedinicu po prodaji, a brendovi farmaceutskih specijaliteta koji se izdaju na recept čine jednu petinu prometa.

- Uprkos izazovnom geopolitičkom i ekonomskom okruženju, STADA je uspjela da 2022. ostane na svom snažnom putu rasta na kome se nalazi posljednjih godina. Kroz tri strateške poslovne jedinice zdravstvenih proizvoda široke potrošnje, generike i farmaceutskih specijaliteta, proširili smo našu ponudu za pacijente i zdravstvene radnike putem lansiranja novih i proširenja linija postojećih proizvoda, dodatno poboljšavajući našu poziciju na tržištu i osiguravajući pouzdano snabdijevanje proizvodima - rekao je generalni direktor STADA grupe Peter Goldschmidt i dodao:

- STADA nastavlja da ostvaruje benefit od širokog geografskog prisustva, pri čemu su sva velika tržišta doprinijela rastu grupe u 2022. U skladu sa našom svrhom da brinemo o zdravlju ljudi kao pouzdan partner, STADA ostaje posvećena tome da omogući pristup esencijalnim i cjenovno dostupnim lijekovima u svim zemljama u kojima poslujemo. Ponuda brojnih rješenja za pacijente i zdravstvene radnike širom svijeta rezultat je jedinstvene kulture i posvećenosti preko 13.000 zaposlenih širom svijeta.

Goldschmidt je istakao da je to potvrđeno i činjenicom da je STADA još jednom proglašena za najboljeg poslodavca u Evropi. Doprinos dvocifrenom rastu prodaje i profita u 2022. godini dao je i Hemofarm, koji je ostao među top deset lokacija STADA grupe u pogledu prodaje, kao i jedan od ključnih proizvodnih centara.

- Hemofarm je nastavio da raste u 2022. godini i ostane regionalni farmaceutski lider, kao i broj jedan u segmentu generičkih, CHC i OTC proizvoda. Proširili smo portfolio i povećali efikasnost proizvodnje, sa ciljem da budemo glavni partner našim korisnicima u ključnim segmentima. U 2022. godini proizveli smo 308 miliona pakovanja, što je povećanje od 6,8% u odnosu na 2021 - rekao je generalni direktor Hemofarma Ronald Seeliger, naglašavajući da je visok kvalitet Hemofarmovih proizvoda, od kojih se mnogi izvoze u zemlje EU, potvrda stručnosti i posvećenosti zaposlenih, kao i ulaganja u najsavremenije proizvodne pogone.

I pored brojnih geopolitičkih i makroekonomskih turbulencija, koje su poremetile globalne lance snabdevanja i povećale inflatorne pritiske, STADA je tokom 2022. godine uspjela da poveća svoju proizvodnju i isporuči oko 1,2 milijarde pakovanja lijekova u oko 120 zemalja širom svijeta.

Tagovi: