Stečajni postupak u “Unisu” usporavaju sudske parnice: Povjerioci za istim stolom u septembru

Stečaj u derventskoj Fabrici cijevi “Unis” usporavaju sudske parnice koje su u toku, a ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, povjerioci bi se trebali naći za istim stolom u septembru.

Rekao je to za “Glas Srpske” stečajni upravnik Lazo Đurđević, naglasivši da će do kraja ove sedmice razgovarati sa stečajnim sudijom kako bi dogovorili termin održavanja skupštine povjerilaca.

- Ima dosta presuda zbog priznanja, zbog propuštanja i nepodnošenja odgovora na tužbu, a jedan dio je još ostao da se sudi. Sporo sve ide. Najvažnije su dvije parnice gdje su razlučni povjerioci da to riješimo u nekom razumnom roku, a za ostalo ćemo vidjeti - rekao je Đurđević.

Podsjetio je da već mjesecima nisu bili u mogućnosti da zakažu skupštinu povjerilaca zbog pandemije virusa korona.

Problemi u nekadašnjem privrednom gigantu trajali su godinama.

Kroz plan finansijskog i operativnog restrukturiranja Fabrike cijevi, koji je usvojen 2017. godine, dugovanja prema radnicima su trebala biti izmirena u narednih deset godina, ali ga uprava preduzeća od početka nije poštovala pa je u veoma kratkom roku propao.

Nakon što su propale sve najave uprave o ponovnom pokretanju proizvodnje i izmirivanju dugova prema zaposlenima, u oktobru 2018. godine, 160 radnika “Unisa” stupilo je u generalni štrajk tražeći od uprave isplatu svih zaostalih plata i uplatu doprinosa kako bi oni koji su stekli uslove mogli otići u penziju.

U dva navrata pokretanje stečaja u ovom preduzeću zatražila je Nova banka kako bi naplatila svoja potraživanja.

Stečaj u “Unisu” otvoren je 17. decembra 2019. godine.

Namjeru da nekadašnjeg giganta privrede u Posavini ponovo digne na noge iskazao je trgovački lanac “Frukta trejd” koji je u februaru ove godine otkupio milionska potraživanja kompanije “Heta” u “Unisu”. Osim toga, dogovorili su i otkup potraživanja Nove banke.

Plan je da po okončanju stečaja u halama “Unisa” ponovo pokrenu proizvodnju cijevi ukoliko mašine budu očuvane i bude postojala potreba na tržištu, a ako ne, pokrenuće neki drugi oblik proizvodnje.

Potraživanja

Najveća potraživanja u nekadašnjoj Fabrici cijevi “Unis” prijavila je Kreditno-izvozna agencija (IGA) BiH. Prema njihovim procjenama, potraživanja su “teška” čak 195 miliona maraka.