Suđenje za korona ugovore: Svjedočila Zeljkovićeva “desna ruka”

Radmila Barašin, bivša zamjenica direktora za pravne poslove u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske priznala je da se Komisija za javne nabavke na čijem je čelu bila za vrijeme pandemije nije sastajala, te da je koristila faksimil Branislava Zeljkovića uz njegovu usmenu saglasnost.

Svjedočeći na suđenju svom bivšem direktoru kojem se u Okružnom sudu u Banjaluci sudi za zloupotrebu službenog položaja i primanje mita ona je rekla da sastanci nisu održavani zbog predostrožnosti, ali da su svi članovi komisije imali uvid u ponude i dokumentaciju.

Cijenila sam da sam kvalifikovana, a članovi kojima nešto nije bilo jasno mogli su se meni javiti. U svakom slučaju mi smo samo davali preporuke. Direkor na kraju odlučuje da li će se ona prihvatiti - kazala je Barašin.

Ispričala je i da su u početku uz nju u komisiji bile i doktorice, koje su kasnije zbog preopterećenja tražile da umjesto njih bude imenovan neko drugi.

Na pitanje tužioca da li je znala imaju li novi članovi iskustvo kada su postupci javnih nabavki u pitanju, ona je dala negativan odgovor.

Jednostavno više nismo imali koga da imenujemo. Nismo znali koji obim javnih nabavki će biti - svjedočila je ona.

Prema njenoj ocjeni, Vlada Republike Srpske je napravila veliki problem kada je zaključkom odredila da Institut za sve zdravstvene ustanove vrši nabavku materijala i zaštitne opreme jer nije imao kadrovskih kapaciteta za tako nešto.

Kako je reka, Vlada je uredbom suspendovala zakon, kojim je obaveza sprovođenja nabavki bila na zdravstvenim ustanovama.

Ona nije sporila da je imala faksimil sa potpisom Branislava Zeljkovića koji je često koristila rekavši da je za tako nešto imala njegovu saglasnost.

Nisam imala formalno – pravnu odluku. Dobila sam ga kako ne bi gubili dragocjeno vrijeme - izjavila je Barašin.

Republički javni tužilac Sanja Tadić Stoisavljević tokom trosatnog ispitivanja suočavala je Barašinovu sa njenim izjavama koje je dala tužiocu za vrijeme istražnog postupka, sugerišući joj da se razlikuju.

Podsjećamo, pored Zeljkovića, u predmetu “korona ugovori” optuženi su i direktor firme “Procontrol” Slavko Bojić, direktor “Promedinga” Dragan Dubravac, vlasnik Turističke agencije “Travel 4 fun” Saša Marković i bivši direktor firme “Sineks laboratorija” Sani Crljić.

capital.ba

Tagovi: